ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης»

Kathimerini.gr

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της δεξιάς».

Στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα ακολουθήσει διάλογος, μετά από σχετική εισήγηση.

Ο κ. Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, λέγοντας: «Η ευθύνη για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είναι δική μας, που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ. Και η είναι ευθύνη πρωτίστως δική μου».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, είπε: «Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Έκανε δε λόγο για «υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην κοινωνία», απέναντι στον «κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».  

«Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου με ενισχυμένη αναλογική».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Υπήρξαν συμπεριφορές που μας κόστισαν ακριβά»

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική σε στελέχη του κόμματός του: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία».

Διερωτήθηκε γιατί οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα, με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση; Γιατί έγινε αυτό;» και τόνισε: «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και να «μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

Στη συνέχεια έδωσε τις τρεις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα:

  • Η πρώτη αιτία, είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ».
  • Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής που λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μία ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».
  • Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας-1

«Δεν δείλιασα, πάμε για να νικήσουμε»

«Σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν τη δεξιά δεν θα συμβάλουμε και δεν θα εμπλακούμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος απέναντι σε μία δεξιά είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάζεται μια δημοκρατική πανστρατιά», απέναντι σε μία «δεξιά ανεξέλεγκτη και εκδικητική», καλώντας «όσους δεν θέλουν έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα, να συμβάλλουν με την ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μίας παντοδύναμης δεξιάς κυβέρνησης».

«Σε αυτό τον αγώνα, να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας. Να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε», συμπλήρωσε με έμφαση.

Και απευθυνόμενος στην Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μην βιάζεστε, δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Κι άλλες φορές βιαστήκατε και δεν πετύχατε τον στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε την νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει».

Ολοκλήρωσε την ομιλία απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε και δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Η ευθύνη αφορά την κοινωνία, το μέλλον όλων μας». «Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», κατέληξε.

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας-2

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΥΡΙΖΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση