ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας-Ζάεφ: Μία νέα εποχή για τα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών

Αφήνουμε πίσω το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, δήλωσε ο Ζάεφ.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Για μία «νέα εποχή για τα Βαλκάνια» έκαναν λόγο ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά το τέλος της συνάντησής τους και των υπογραφών μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ως «ιστορικό ορόσημο» που επιτρέπει μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις ενώ απο την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή ημέρα έιναι «σημαντική τόσο και για τις δύο χώρες, όσο και για τα Βαλκάνια».

«Από τις 17 Ιουνίου πέρσι οπότε και υπεγράφη η Συμφωνία γράφουμε συνεχώς Ιστορία σε πολλές περιστάσεις. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ, εγώ και ο Αλέξης έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. να ξεκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η συνάντηση αποτελεί ιστορικό ορόσημο αφήνουμε πίσω το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις και προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, ξεκινάμε ένα ταξίδι προς το μέλλον. Δείξαμε ότι με θαραλλέες αποφάσεις και επιθυμία για ενότητα όλα είναι πιθανά», είπε ο κ. Ζάεφ.

 

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών» λέγοντας πως πρόκειται για «ιστορικό βήμα για την κανονικοποίηση των σχέσεων μας. Δίνει την ευκαιρία και στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις. Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή ειδική για τη χρήηση της ορολογίας και των εμπορικών σημάτων συμφωνήσαμε και για συνεργασία σε επίπεδο αμύνης, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας στις μεταφορές και για κοινά πρότζεκτ στην ενέργεια, τη γεωργία την ψηφιοποίηση. Συμφωνίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», στο οποίο θα προεδρεύουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών αλλά και στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

«Σήμερα το απόγευμα θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ με τη συμμετοχή πάνω από 100 επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Ανανεώνουμε με αυτό τον τρόπο την Ιστορία δημιουργούμε έναν νέο χώρο συνεργασίας με κοινά συμφέροντα». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκλεισε τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν «καλό προσωπικό φίλο και φίλο της χώρας μας» προσκαλώντας παράλληλα τους πολίτες να χτίσουν μια σχέση φιλίας με την Ελλάδα.

 

«Είναι μία σημαντική στιγμή η σημερινή για την Ελλάδα και για τη Βόρεια Μακεδονία, είναι μία σημαντική ημέρα για τα Βαλκάνια» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια, μία διαφορετική ιστορία, από την ιστορία των αντιπαραθέσεων, των συγκρούσεων, της βίας και του πολέμου, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε το αφήγημα της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και της συνανάπτυξης» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά. Έχουμε χάσει τρεις δεκαετίες και πρέπει να καλύψουμε το κενό».

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο Πρωθυπουργός, αφού ανέλυσε τις συμφωνίες που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφερε ότι «το κύριο πιάτο στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση είναι η οικονομία και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς».

«Πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το έδαφος» είπε και υπογράμμισε ότι ο δύο χώρες οικοδομούν «μία πολυεπίπεδη σχέση και στρατηγική που έχει μεγάλες προοπτικές».

Η άφιξη του Αλ. Τσίπρα 

Το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αποστολή, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία προσγειώθηκε, στις 10:45 στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

«Αφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Twitter, κατά την άφιξη του στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ακολούθησε και δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter στην οποία έγραψε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».


«Καλωσορίζω τον φίλο και συνάδελφό μου, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία. Πραγματικά μία ιστορική ημέρα» έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ στον Instagram, ανεβάζοντας μία κοινή τους φωτογραφία.

 

 

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» συνέχισε, ανεβάζοντας μία φωτογραφία από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X