ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση βιασμού: Διπλή έρευνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγγελία της 24χρονης

Η Γεωργία Μπίκα έχει δώσει μέχρι τώρα τέσσερις καταθέσεις περιγράφοντας τα γεγονότα

Kathimerini.gr

Ιωάννα Μάνδρου

Μια εγκληματικότητα βαριά και σκοτεινή, όπως όλα δείχνουν, ήταν καλά κρυμμένη για χρόνια κάτω από το κοινωνικό χαλί και ανθούσε με σκηνικά βίας, ταπείνωσης και ηθικής εξόντωσης των θυμάτων, με την ανοχή, την αδιαφορία και τον φόβο να καθορίζουν την τύχη όσων έχουν βιώσει βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις παντός είδους. Η πρόσφατη καταγγελία της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών, ήταν μία ακόμη καταγγελία από τις πολλές που φθάνουν τελευταία στις δικαστικές αρχές με θύματα ανήλικες ή ενήλικες κοπέλες.

Η 24χρονη που κατήγγειλε βιασμό παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, άνοιξε διπλή εισαγγελική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμη δεν μπορούν με ακρίβεια να αποτιμηθούν. Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν και ο αρχικός αποδέκτης της καταγγελίας της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου τους Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου ξεκίνησαν άμεσα, εκτός από την έρευνα για τον βιασμό της κοπέλας, εκτεταμένη έρευνα για μαστροπεία και για διακίνηση ναρκωτικών. Και η μία και η άλλη έρευνα «τρέχουν» και είναι εξίσου σοβαρές, καθώς οι εισαγγελικές αρχές ψάχνουν για οργανωμένο, ενδεχομένως, κύκλωμα που «διοχέτευε» κοπέλες για σεξουαλικές συνευρέσεις, ενώ παράλληλα διακινούσε και ναρκωτικά. Πάντως, το κορίτσι που σεξουαλικά κακοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν μετείχε, όπως ξεκαθαρίζουν από την πρώτη ημέρα οι εισαγγελικές αρχές, σε ομάδα νεαρών γυναικών που προσέφεραν σεξουαλικές υπηρεσίες επ’ αμοιβή.

Πέραν του βιασμού ψάχνουν για κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών

Μετά την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα, που έγινε αμέσως μετά τη σεξουαλική κακοποίησή της, ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος ενός 27χρονου, τον οποίο αναγνώρισε το θύμα ως το άτομο που προέβη στη σεξουαλική κακοποίησή της χωρίς τη συναίνεσή της και χωρίς να μπορεί να αντισταθεί, καθώς βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία και χωρίς έλεγχο συνείδησης. Ο κατηγορούμενος, ένας προς το παρόν αφού οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην εμπλοκή και άλλων, είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η κατηγορία που του έχει αποδοθεί με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και για τον λόγο αυτόν έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος με δήλωσή του αρνείται ότι βίασε την κοπέλα και ισχυρίζεται πως ό,τι έγινε, έγινε με τη συναίνεσή της. Πάντως, οι δικαστικές αρχές διερευνούν με εξαιρετική προσοχή την όλη υπόθεση και δεν είναι τυχαίο πως η κοπέλα έχει δώσει μέχρι τώρα τέσσερις καταθέσεις περιγράφοντας τα γεγονότα, όπως η ίδια τα βίωσε, επιχειρώντας να θυμηθεί όσο της είναι δυνατόν λεπτομέρειες, πρόσωπα και τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σεξουαλικά κακοποιήθηκε.

Αναβάθμιση κατηγορίας

Η τελευταία κατάθεση του θύματος δόθηκε στην ανακρίτρια την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί εκ νέου από τις δικαστικές αρχές, όσο οι έρευνες θα προχωρούν και νεότερα στοιχεία θα έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Σε κάθε περίπτωση, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι είναι πιθανόν η κατηγορία να αναβαθμιστεί επί το βαρύτερο, αν από τις τοξικολογικές εξετάσεις που ήδη διενεργούνται και τα αποτελέσματά τους αναμένονται, προκύψει ότι η κοπέλα ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή υπνωτικών ουσιών, αν δηλαδή επιβεβαιωθεί ότι της έριξαν κάτι στο ποτό για να καταστεί ανίκανη να αντιδράσει. Αλλωστε, οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που αποδείχθηκαν σοφές, τιμωρούν με ισόβια τον βιασμό και με πολυετείς καθείρξεις τις σεξουαλικές κακοποιήσεις όταν το θύμα είναι ανίκανο να αντιδράσει.

Κατά την ανακριτική διαδικασία, πάντως, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη έχουν καταθέσει μια 17χρονη κοπέλα, που πήγε στο επίμαχο πάρτι μαζί με τη Γεωργία Μπίκα, ο εργοδότης της Γεωργίας, στον οποίο το κορίτσι τηλεφώνησε όταν συνειδητοποίησε τι της είχε συμβεί, και άλλα άτομα, που από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί έως τώρα φαίνεται να γνώριζαν στοιχεία για τη διερευνώμενη υπόθεση. Παράλληλα, στην έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών που έχει διαταχθεί από την εισαγγελία και διενεργείται από την αστυνομία, κλήθηκε ο Μάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν εκείνος που έστειλε τη Γεωργία Μπίκα στο πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο συγκεκριμένος ελέγχεται για μαστροπεία ή και διακίνηση ναρκωτικών, εφόσον αποδειχθούν με στοιχεία οι κατηγορίες αυτές, καθώς η Γεωργία Μπίκα στις αρχικές καταθέσεις της, μεταξύ άλλων, λέει ότι ο Παπαδόπουλος την είχε στείλει και άλλες φορές σε πάρτι, τουλάχιστον τέσσερις, ενώ της είχε προτείνει, αν θέλει και κόκα, χωρίς η ίδια να δεχθεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη μαστροπεία και τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν την Παρασκευή τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές του Μάνου Παπαδόπουλου, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο αυτής της έρευνας, προς το παρόν, διότι μπορεί να προκύψουν και άλλοι ως μετέχοντες σε κύκλωμα μαστροπείας, ενώ ανάλογες κατασχέσεις έγιναν και σε κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές των τεσσάρων νεαρών που ήταν στο πάρτι από τους οποίους ο ένας, ο Βασίλης Λεβέντης, είναι ήδη κατηγορούμενος για τη σεξουαλική κακοποίηση της 24χρονης.

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής της κοπέλας που αναμένονται και η επιβεβαίωση δεύτερου ατόμου στην σεξουαλική κακοποίησή της είναι τα κρίσιμα στοιχεία, που, κατά τις εισαγγελικές αρχές, μπορεί να θεμελιώσουν ομαδικό βιασμό, κατηγορία βαρύτατη που επισύρει ισόβια, εκτινάζοντας το θερμόμετρο της ποινικής κατηγορίας στα ύψη. Και βέβαια, εάν υπάρξει αναβάθμιση της κατηγορίας είτε σε βιασμό είτε σε σεξουαλική κακοποίηση ανίκανου να αντιδράσει, τότε η προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση