ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση Μπεκατώρου: «Τα καταγγελλόμενα αποτελούσαν κοινό μυστικό»

Στην… αλυσίδα των παραιτήσεων ήρθε να προστεθεί η απόφαση του δικηγόρου της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να διακόψει τη συνεργασία με τη διοίκηση

Kathimerini.gr

Σε… τσουνάμι έχει εξελιχθεί για τη διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να «σπάσει» τη σιωπή της και να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Στην… αλυσίδα των παραιτήσεων ήρθε να προστεθεί η απόφαση του δικηγόρου της ΕΙΟ Χρήστου Ηλιάδη να διακόψει τη συνεργασία με τη διοίκηση. Συγκλονιστική είναι και η επιστολή του προέδρου του ΝΟ Πάρου προς όλους του ναυταθλητικούς συλλόγους στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «τα καταγγελλόμενα ότι αποτελούσαν κοινό μυστικό στα μάτια και στα ειρωνικά χαμόγελα ορισμένων από αυτούς που διατηρούν επί δεκαετίες τις θεσμικές θέσεις της ομοσπονδίας».

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΙΟ στην οποία η σεξουαλική κακοποίηση χαρακτηριζόταν «δυσάρεστο περιστατικό» αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κορυφή του παγόβουνο για τον νομικό σύμβουλο της ΕΙΟ. Ο κ. Ηλιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία που είχε με τους παράγοντες που, επί δεκαετίες, βρίσκονται στο τιμόνι της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας.

Πριν από λίγους μήνες, κορυφαίοι Έλληνες ιστιοπλόοι, όπως οι Νίκος Κακλαμανάκης, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, Γιάννης Μιτάκης, Βασιλεία Καραχάλιου κ.α., είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες και είχαν αναφερθεί στο κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε στο εσωτερικό της ΕΙΟ. Οι αθλητές αναφέρθηκαν σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και σε «τοξικό περιβάλλον». «Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal ή είσαι απέναντι τους και σε πολεμάνε, και όποιος αντέξει», είχε πει κλαίγοντας η νεαρή Βασιλεία Καραχάλιου.

Στο μεταξύ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να αναστείλει την τρέχουσα δωρεά του προς την Ομοσπονδία και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις που έκανε η ΕΙΟ σχετικά με τη Σοφία Μπεκατώρου.

Αναβρασμός επικρατεί και στους ναυτικούς ομίλους της Ελλάδος που θεωρούν ότι ανάλογες τακτικές δεν πρεσβεύουν τα ιδανικά τα οποία χαρακτηρίζουν τον ολυμπιακό αθλητισμό και ειδικά το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Πάρου Ηλίας Κουντρομιχάλης, σε επιστολή του, προς όλους τους προέδρους των ελληνικών ομίλων, εκφράζει την αγανάκτησή του για τα τεκταινόμενα στον χώρο. Τη στήριξή του προς τη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε και ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή του κ. Κουντρομιχάλη:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας μετά τα όσα ντροπιαστικά και αποτρόπαια γεγονότα έγιναν γνωστά από τα ΜΜΕ, σχετικά με τις καταγγελίες για ψυχικό και σωματικό βιασμό που φέρετε να διέπραξε ο επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ και σημερινός Αντιπρόεδρος, σε βάρος αθλήτριας της ιστιοπλοΐας.

Σαν μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας νιώθω ντροπή και θυμό, για τα όσα βγαίνουν στην δημοσιότητα και για όσα πρόκειται ακόμη να βγουν και τα οποία τελικά αποδεικνύεται από τα καταγγελλόμενα ότι αποτελούσαν κοινό μυστικό στα μάτια και στα ειρωνικά χαμόγελα ορισμένων από αυτούς που διατηρούν επί δεκαετίες τις θεσμικές θέσεις της ομοσπονδίας.

Νιώθω θυμό για την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τον σημερινό πρόεδρο της ομοσπονδίας με τα μισόλογα και τις υπεκφυγές του στις δηλώσεις του.

Νιώθω θυμό για την καθυστερημένη αντίδραση της ομοσπονδίας.

Νιώθω θυμό, που κάποιοι εκμεταλλεύονται τους δικούς μας κόπους και θυσίες που καταβάλλουμε καθημερινά για την διατήρηση των σωματείων μας, προκειμένου αυτοί να ικανοποιούν τις ανώμαλες ορέξεις τους.

Νιώθω και μεγάλη ευθύνη για τα παιδιά που μας έχουν εμπιστευθεί χιλιάδες συνάνθρωποί μας στα δεκάδες σωματεία μας, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύουμε από κάθε είδους υποκείμενα που θα προσπαθήσουν να τα εκμεταλλευτούν.

Δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα στον αθλητισμό από την εκμετάλλευση της ισχύος σου ως “παράγων” όταν γνωρίζεις καλά ότι έχεις να κάνεις με ψυχές οι οποίες έχουν θέσει στόχους, επί των οποίων εσύ ο “ισχυρός” προσπαθείς να χτίσεις το βρόμικο σχέδιό σου.

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη “ξευτίλα” για έναν άνδρα, από το να προχωρεί σε μια τέτοια ενέργεια , ασελγώντας με δόλο και βία σε ένα άτομο που γνωρίζει ότι το πιο πιθανό είναι να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το θέμα δεν είναι νομικό, δεν είναι ποινικό, είναι ηθικό και μόνο ηθικό.

Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας παράσιτα, η μεγάλη ιστιοπλοϊκή οικογένεια πρέπει να προχωρήσει με ψηλά το κεφάλι , να κάνει την αυτοκάθαρσή της, να αποβάλλει από τις τάξεις της τα παράσιτα και με τους υγιείς παράγοντες που υπάρχουν να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αθλητών και της πολιτείας.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το βάρος της ευθύνης μας και να πάρουμε αποφάσεις ούτως ώστε στο μέλλον να μην ξανα-υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα.

Ηλίας Κουντρομιχάλης

Πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Πάρου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση