ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:41
 

Η Αpple αποχαιρετά τους φορτιστές Lightning και «συγχρονίζεται» με USB-C

Αν τελικά καταλήξει σε ένα νέο καλώδιο φόρτισης θα είναι το τρίτο μέσα σε 13 χρόνια

Newsroom Κ, Αθήνα

Πιθανώς ο τεχνολογικός κολοσσός Apple να αναγκαστεί να αποχαιρετήσει διά παντός το καλώδιο φόρτισης Lightning, που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση και τον συγχρονισμό των iPhones αλλά και άλλων «έξυπνων» συσκευών της, αν τελικά οι ευρωβουλευτές υλοποιήσουν τη βούλησή τους. Τη Δευτέρα, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου απηύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαναγκάσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν μία μοναδική, κοινή για όλους, μέθοδο φόρτισης.

Δύο άλλα καλώδια φόρτισης (USB-C και micro-USB) χρησιμοποιούνται σε συσκευές Android, ενώ η Apple, ήδη, κατήργησε το καλώδιο φόρτισης Lightning στην έκδοση του ipad για το 2019. Παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία για το μέτρο, αλλά η Apple εκτιμά ότι το προτεινόμενο μέτρο θα καταστείλει την καινοτομία και θα προκαλέσει προβλήματα στους καταναλωτές. Αν τελικά οι ρυθμιστικοί φορείς επιβάλλουν την κατάργηση, οι ηλεκτρονικές συσκευές της Apple που πωλούνται στην Ε.Ε., θα πρέπει να αποκτήσουν νέο σύστημα φόρτισης. Κατά πάσα πιθανότητα η Apple θα υιοθετήσει το σύστημα USB-C, που ήδη διαθέτουν οι συσκευές Android. Μία άλλη πιθανότητα είναι να καταργήσει εντελώς θύρες φόρτισης και τα καλώδια και να εφαρμόσει ασύρματη φόρτιση. Αν, όμως, τελικά καταλήξει σε ένα νέο καλώδιο φόρτισης θα είναι το τρίτο μέσα σε 13 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να επιβάλλει τη χρήση ενιαίου φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το 2009 κυκλοφορούσαν στην αγορά περισσότεροι από 30 διαφορετικοί φορτιστές. Εκτοτε, ο αριθμός τους μειώθηκε σε τρεις. Στόχος των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών φορέων είναι η μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που δημιουργούνται από τα πεπαλαιωμένα καλώδια. Ο συνολικός όγκος αυτών των «σκουπιδιών υψηλής τεχνολογίας» ανέρχεται σε 51.000 τόνους ετησίως. «Είναι εξαιρετικά καταστροφικά για το περιβάλλον», σημειώνει ο ευρωβουλευτής Αλεξ Αγκιους Σαλίμπα από τη Μάλτα. «Ο κοινός φορτιστής θα πρέπει να εφαρμόζει σε όλα τα μοντέλα φορητών ηλεκτρονικών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, ηλεκτρονικά βιβλία και οτιδήποτε άλλο». Η δημιουργία ενός ενιαίου φορτιστή δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί επειδή η Apple επιμένει ότι οι πιο λεπτές συσκευές της δεν μπορούν να φιλοξενήσουν την τεχνολογία του USB-C, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας μετατροπής θα υπερέβαινε τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Τόσο η Apple όσο και οι μεγάλοι αντίπαλοί της, όπως η Huawei και η Samsung, έχουν ρίξει στην αγορά ηλεκτρονικές συσκευές που φορτίζονται ασύρματα. Αν και η τεχνολογία βρίσκεται σε «βρεφική ηλικία», η πρόοδος που έχει γίνει, σημαίνει ότι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τους συμβατικούς τρόπους φόρτισης. Πολλοί αναλυτές, άλλωστε, εκτιμούν ότι η Αpple θα καταργήσει τις θύρες φόρτισης ολοκληρωτικά στα μελλοντικά μοντέλα iPhone και iPad, τα οποία θα φορτίζονται ασύρματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Το Λονδίνο απειλεί με απόσυρση από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Προφανώς, η "μεγαλομανία" είναι έμφυτη σε Ηγέτες με Τούρκικη καταγωγή!!»
YIANNOULIS  |  10:55

Καρναβάλι Πάτρας: Φυλάκιση έως 2 έτη για όσους δεν πειθαρχήσουν στην ματαίωση

«Κοντός ψαλμός ..... Αυτή είναι η σωστή συμπεριφορά, για παραβάτες Κρατικών οδηγιών!!!!»
YIANNOULIS  |  10:43

Κυρ. Μητσοτάκης: Να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία οι νησιώτες

«Δυστυχως, οσο και αν ακουγεται ρατσιστικο, σε πολυ λιγο θα αρχισουν και φονικες επιθεσεις εναντιων ολων ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  05:15

Περδίκης: Η Επιτροπή Ελέγχου δεν κατέληξε να ζητήσει τη λίστα Γιωρκάτζη

«Είστε Ένα Μάτσο Καρναβάλια Υποκριτές »
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  |  22:41

Κινητά-tablets: Τελευταία Ενημέρωση

Μετά από σχεδόν 28 χρόνια, το SMS όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ένα πολυχρηστικό μέσο γραπτής επικοινωνία

Η ιστορία του SMS

Το κλειδί της «απογείωσης» των SMS ήταν το λανσάρισμα του Nokia 2010, του πρώτου μαζικής κυκλοφορίας κινητού που επέτρεπε ...
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΚΙΝΗΤΑ-TABLETS
X