ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι 5.005 εξωπλανήτες γεννούν ελπίδες

Η αναζήτηση άλλων μορφών ζωής στον γαλαξία μας μόλις ξεκίνησε

Kathimerini.gr

Ο αριθμός των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες. Αυτό δείχνει ο τελευταίος απολογισμός που έκανε η NASA προσθέτοντας στο σύνολο και τους 60 νέους εξωπλανήτες που εντοπίστηκαν πρόσφατα από την αποστολή Κ-2, δηλαδή τις τελευταίες καταγραφές του διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ.

Εχουν ήδη περάσει 30 χρόνια από την ανακάλυψη των πρώτων εξωπλανητών που πραγματοποιούσαν τροχιά γύρω από άλλο αστέρι. Σήμερα, όμως, η εξέλιξη της επιστήμης της αστρονομίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε τέτοιες ανακαλύψεις είναι συνήθεις. Οι ειδικοί, άλλωστε, εκτιμούν ότι τα περισσότερα αστέρια διαθέτουν σε τροχιά γύρω τους κάποιο ουράνιο σώμα αυτού του τύπου, επισημαίνει η αστρονόμος του ινστιτούτου τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Calτech) Ορόρα Κασέλι.

Ορισμένοι εξωπλανήτες έχουν ομοιότητες με τον Δία, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να μοιάζουν περισσότερο στη Γη. Από τους 5.005 εξωπλανήτες που έχουν καταγραφεί, τουλάχιστον οι 1.500 είναι αέριοι γίγαντες, περίπου 200 είναι βραχώδεις και μικρότερων διαστάσεων, ενώ 1.600 ανήκουν στην κατηγορία «υπερ-Γαίες» και είναι μεγαλύτεροι από τους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα. Δυστυχώς, οι αστρονόμοι δεν έχουν να πουν πολλά γι’ αυτούς τους απομακρυσμένους κόσμους. Το μόνο που επί του παρόντος μπορούν να παραθέσουν είναι στοιχεία και μεγέθη όπως η διάμετρος, η μάζα και η πυκνότητά τους. Ηδη, όμως, πραγματοποιούνται προγράμματα, όπως αυτό του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ, που θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς.

Ο τελευταίος κυνηγός εξωπλανητών της NASA, o δορυφόρος Tess, έχει ήδη εντοπίσει περισσότερους από 200 εξωπλανήτες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ακόμη περισσότερων. Τα διαστημικά τηλεσκόπια, ωστόσο, δεν έχουν το «μονοπώλιο» αυτής της έρευνας. Σημαντική είναι η συμβολή και των μεγάλων τηλεσκοπίων που βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης.

Παρά τον πλούτο πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τους εξωπλανήτες τα τελευταία χρόνια, η NASA επιμένει ότι είναι πάρα πολλά αυτά που ακόμη αγνοούμε, όπως π.χ. αν υπάρχει κάποια μορφή ζωής σε κάποιο άλλο σώμα του σύμπαντος. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «οι πιθανότητες ανίχνευσης κάποιας μορφής ζωής στο σύμπαν, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες έρευνες, είναι ενθαρρυντικές καθώς υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι πλανήτες με τον δικό μας στον γαλαξία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση