ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα «κρούσματα» αστεροειδών που ανησυχούν τους επιστήμονες

Τι αναφέρει στην «Κ» ο Προέδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος

Της Ιωάννας Κυριάκου

Τον λόγο για τον οποίο ο γιγαντιαίος αστεροειδής που πλησίασε χθες τη Γη ανησύχησε την επιστημονική κοινότητα και έθεσε σε ετοιμότητα τη ΝΑSA, εξήγησε στην «Κ» ο Προέδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος και Αντιπρόεδρος Καινοτομίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαστήματος (COSPAR), κ. Γιώργος Δανός.

Όπως ανέφερε, η NASA παρακολουθούσε στενά τον εν λόγω αστεροειδή παρόλο που δεν αναμενόταν να αποτελέσει άμεσο πλήγμα για τον πλανήτη μας, καθώς το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε καθημερινή βάση.

Ως αποτέλεσμα, η επιστημονική κοινότητα έχει ανεβάσει τους ρυθμούς μελέτης γύρω από τη Γη, χρησιμοποιώντας νέα τηλεσκόπια, δορυφόρους και διαστημόπλοια, ούτως ώστε σε περίπτωση άφιξης ενός αστεροειδούς οι επιστήμονες να μπορούν να λάβουν την πιο έγκαιρη, πιθανή προειδοποίηση.

Μάλιστα, ο κ. Δανός αναφέρθηκε σε ένα πείραμα που διεξήχθη πριν από περίπου έναν μήνα. Συγκεκριμένα, κορυφαίοι επιστήμονες κλήθηκαν να σταματήσουν έναν εικονικό αστεροειδή ο οποίος πλησίαζε επικίνδυνα τη Γη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Ερωτηθείς γιατί το γεγονός αυτό έχει γίνει πιο τακτικό, ο κ. Δανός είπε ότι πλέον οι επιστήμονες μελετούν τον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη με πιο εξελιγμένα διαστημικά όργανα, εξερευνώντας περισσότερες περιοχές του ουρανού. Ως εκ τούτου, εξήγησε, «βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αστεροειδών».

Ο ρόλος της Κύπρου

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δανό, η χώρα μας συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες και τις έρευνες που γίνονται από τον Διαστημικό Φορέα Εξερεύνησης του Διαστήματος, συμμετέχοντας στις συζητήσεις για το θέμα και δίνοντας τη θετική της ψήφο σε ό,τι έχει να κάνει με την χρηματοδότηση που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για ετοιμότητα και έγκαιρη ανίχνευση αστεροειδών.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

Τέλος ο Internet Explorer το 2022

Τέλος ο Internet Explorer το 2022

Ένας από του πιο δημοφιλείς browser καταργείται οριστικά - Η Microsoft ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2022 ως ημερομηνία λήξης ...
Kathimerini.gr
 |  ΝΕΑ