ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις για τη νέα «Χιονάτη» της Ντίσνεϊ

«Προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων της αρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων», ίσως δεν συμπεριληφθούν καν άτομα με νανισμό στη νέα αφήγηση

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ογδόντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την πρεμιέρα της εμπορικά επιτυχημένης και καλλιτεχνικά επιδραστικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» της Ντίσνεϊ και όπως ίσως ήταν επόμενο, ο κινηματογραφικός κολοσσός έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα μερικές επικρίσεις για τον τρόπο που αναπαράγει στη σύγχρονη εποχή το κλασικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Ενδεικτικά, πέρυσι τον Μάιο προκλήθηκαν αντιδράσεις, όταν η Ντίσνεϊλαντ, στον ανακαινισμένο χώρο που έχει αφιερώσει στη Χιονάτη, συμπεριέλαβε το περίφημο «αφυπνιστικό» φιλί του πρίγκιπα, το οποίο όμως, ανέφεραν αρκετοί, δίνεται στην πρωταγωνίστρια χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στο podcast «WTF» του κωμικού Μαρκ Μάρον, ο ηθοποιός Πίτερ Ντίνκλατζ, ο οποίος έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά «Game of Thrones» και έχει μια μορφή νανισμού, άσκησε κριτική στο επικείμενο ριμέικ της «Χιονάτης» που ετοιμάζει η Ντίσνεϊ με αληθινούς ηθοποιούς και με τη Λατινοαμερικανίδα Ρέιτσελ Ζέγκλερ ως Χιονάτη. «Με ξάφνιασε λίγο το γεγονός», δήλωσε ο Πίτερ Ντίνκλατζ, «ότι υπερηφανεύονται για την επιλογή μιας Λατινοαμερικανίδας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά εξακολουθούν να αφηγούνται την ιστορία της “Χιονάτης και των επτά νάνων”. Στάσου για λίγο και σκέψου τι κάνεις. Για μένα δεν βγάζει νόημα. Είσαι προοδευτικός με έναν τρόπο, αλλά συνεχίζεις να λες αυτήν τη διαβολεμένα οπισθοδρομική ιστορία για επτά νάνους που ζουν μαζί σε μια σπηλιά. Τι στο καλό κάνεις;».

Η Ντίσνεϊ, που έχει αναθέσει τη σκηνοθεσία του ριμέικ στον Μαρκ Γουέμπ και τον ρόλο της κακιάς βασίλισσας στην Γκαλ Γκαντότ, απάντησε προχθές στον Πίτερ Ντίνκλατζ με ανακοίνωσή της, όπου διευκρινίζεται ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η ενίσχυση των στερεοτύπων της αρχικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, επιλέγουμε μια διαφορετική προσέγγιση αυτών των επτά χαρακτήρων και έχουμε ήδη συμβουλευτεί μέλη της κοινότητας των ατόμων με νανισμό. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες καθώς η ταινία οδεύει προς την παραγωγή, έπειτα από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας».

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Wrap, η Ντίσνεϊ δεν θα συμπεριλάβει καν άτομα με νανισμό στη νέα αφήγηση της Χιονάτης. Στην ταινία, η πρεμιέρα της οποίας δεν έχει οριστεί, οι νάνοι του παραμυθιού θα αντικατασταθούν από κάποια «μαγικά πλάσματα», στα οποία θα δώσουν τη φωνή τους ηθοποιοί και χωρίς να είναι γνωστό αν ο ρόλος τους στην πλοκή θα είναι ίδιος με των αρχικών νάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

Όλα τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν σε οικογένειες που χρειάζονται οικονομική στήριξη
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΞΟΔΟΣ