ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Borgen» στο Netflix: Πώς το πολιτικό δράμα από τη Δανία πέτυχε το ολικό restart

Η τέταρτη σεζόν, που είναι διαθέσιμη στην ταινιοθήκη του Netflix από τις 2 Ιουνίου, επικεντρώνεται σε μια ανακάλυψη πετρελαίου στη Γροιλανδία

Kathimerini.gr

Το δημοφιλές πολιτικό τηλεοπτικό δράμα από τη Δανία, «Borgen», επέστρεψε στη μικρή οθόνη μετά από διάλειμμα σχεδόν μιας δεκαετίας. Κεντρικό θέμα της πλοκής της τέταρτης σεζόν «Borgen: Βασίλειο, Εξουσία και Δόξα», που είναι διαθέσιμη στην ταινιοθήκη του Netflix από τις 2 Ιουνίου, είναι μια φαντασιακή ανακάλυψη πετρελαίου στη Γροιλανδία.

Πώς δημιουργήθηκε η σειρά

Ποια είναι η ιστορία δημιουργίας μιας από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές σειρές που αγαπήθηκε από συνδρομητές της streaming πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο; Πριν από αρκετά χρόνια, ο Μάρτιν Λίντεγκαρντ – εν ενεργεία βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του κοινοβουλίου της Δανίας – είχε προσκληθεί σε μια εκπομπή μαγειρικής που παρουσίαζε ο Δανός τηλεοπτικός σεφ και θεατρικός συγγραφέας, Άνταμ Πράις.

Όραμά τους ήταν ένα νέο πολιτικό θρίλερ, δημιούργησαν μαζί τη βασική πλοκή και μερικά χρόνια αργότερα ο Πράις την ανέπτυξε ώστε να διαμορφώσει την ολοκληρωμένη ιστορία της σειράς.

Με διάρκεια από το 2010 έως το 2013, το «Borgen» γνώρισε μεγάλη επιτυχία την ίδια περίοδο που οι σκανδιναβικές τηλεοπτικές σειρές «The Killing» και «The Bridge» είχαν επίσης διεθνή αναγνώριση.

Η ιστορία ακολουθεί τη Δανή πολιτικό Μπριγκίτε Νούμπορ (την υποδύεται η ηθοποιός Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν), μια αουτσάιντερ ιδεαλίστρια που ανεβαίνει στο πολιτικό στερέωμα της χώρας της. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων σεζόν, οι θεατές παρακολούθησαν την Νούμπορ να γίνεται πρωθυπουργός πριν ακόμα ιδρύσει το δικό της πολιτικό κόμμα.

Borgen: Βασίλειο, Εξουσία και Δόξα

Στα νέα επεισόδια, η Νούμπορ είναι πλέον Υπουργός Εξωτερικών. Η τέταρτη σεζόν, η οποία είναι αυτόνομη από τις προηγούμενες, έρχεται περίπου 10 χρόνια μετά το φινάλε του τρίτου κύκλου επεισοδίων. Η υπόθεση είναι η εξής: Η καριέρα της Υπουργού Εξωτερικών Μπιργκίτε Νούμπορ κινδυνεύει, όταν μια διαφωνία για το πετρέλαιο στη Γροιλανδία απειλεί να εξελιχθεί σε διεθνή κρίση. Για ακόμα μια φορά, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υπόθεσης, θα παίξει και η επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη νέα σεζόν, που αποτελείται από 8 επεισόδια, η Νούμπορ αντιμετωπίζει διλήμματα σχετικά με το κλίμα και την ασφάλεια. Παλιές συμμαχίες και οι σχέσεις μεταξύ της Δανίας και Γροιλανδίας διακυβεύονται, καθώς πολύ ισχυρότερες δυνάμεις – οι ΗΠΑ και η Κίνα – ανταγωνίζονται για έχουν την επιρροή.

«Διαπίστωσα ότι η Αρκτική είναι κατά κάποιο τρόπο υποτιμημένη, τόσο στη Δανία, στη Γροιλανδία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Λίντεργκαρντ στο BBC. Η Γροιλανδία είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας, αλλά ορισμένες βασικές πολιτικές εξακολουθούν να ελέγχονται από την Κοπεγχάγη. «Υπήρχε μια πολύ ασαφής συμφωνία μεταξύ της Δανίας και της Γροιλανδίας σχετικά με το τι θα συνέβαινε ουσιαστικά σε οικονομικό επίπεδο, εάν επρόκειτο να βρεθεί πετρέλαιο».
Από αυτό το γεγονός προέκυψαν τα κύρια σημεία της πλοκής. «Δηλαδή η ιδέα ότι δεν ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι για μια τέτοια κατάσταση με όλες τις γεωπολιτικές της πτυχές», τόνισε ο Λίντεργκαρντ. Μια νέα σεζόν του Borgen είχε ήδη το σενάριο της έτοιμο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, αυτή η ιστορία θα λειτουργούσε στη μυθοπλασία.

Παραπάνω από ένα πολιτικό δράμα

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται περισσότερο στους Δανούς πολιτικούς, εξήγησε ο Λίντεγκαρντ, είναι το αν η πραγματική πολιτική κατάσταση είναι σαν αυτή στο «Borgen». «Όλα αυτά που συμβαίνουν στη σειρά θα μπορούσαν να είναι πραγματικότητα», απάντησε εκείνος.

Η σειρά είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό δράμα, καθώς εξερευνά θέματα όπως η δημοκρατία, οι σχέσεις μεταξύ εργασίας και οικογένειας, η δημοσιογραφία, ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική και οι αξίες του ανθρώπου γενικότερα. «Το “Borgen” είναι σε μεγάλο βαθμό μια μελέτη της εξουσίας», είπε ο Πράις. «Το “Borgen: Βασίλειο, Εξουσία και Δόξα” στην πραγματικότητα δεν είναι μια τέταρτη σεζόν. Προορίζεται ουσιαστικά ως επανεφεύρεση και αναβίωση της σειράς. Πιστεύω ότι διατηρήσαμε το DNA των πρώτων σεζόν. Εξακολουθεί όμως να είναι μια πολύ διαφορετική σειρά».

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή αφορά ίσως την εξέλιξη του χαρακτήρα της Νούμπορ. «Η Μπριγκίτε βρίσκεται σε ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής της», είπε ο Πράις. Και όσον αφορά τον χαρακτήρα της, μερικά από τα γεγονότα των πρώτων επεισοδίων παρέπεμπαν στην πραγματικότητα και τη Δανή πολιτικό Χέλε Θόρνινγκ – Σμιντ. Εκτός από τους χαρακτήρες που ήδη γνωρίζαμε, στο καστ προστέθηκαν κι άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία. Όπως ανέφερε ο Πράις: «Προσπαθήσαμε να βασίσουμε τη σειρά σε πολιτικά θέματα που είχαν μακρά διάρκεια. Πολλές φορές υπήρξαμε ιδιαίτερα τυχεροί».

Τα νέα επεισόδια του «Borgen» φέρνουν ρίχνουν επίσης φως στις προβληματικές σχέσεις μεταξύ Δανίας και Γροιλανδίας. «Η Γροιλανδία είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της αποικιακής μας ιστορίας. Είναι επώδυνο και έτσι πραγματικά διαμορφώνει τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού πολιτικού δράματος», τόνισε ο Πράις.

Με πληροφορίες από το BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση