ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έξι χώροι στην Κύπρο που μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε νησιώτες

«Συχνά ξεχνάμε ότι ζούμε σε νησί», θυμάμαι να μου λέει ένας φίλος, εννοώντας προφανώς πως δεν έχουμε την κουλτούρα που συνήθως χαρακτηρίζει τους νησιώτες

Wiz Guide

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

«Συχνά ξεχνάμε ότι ζούμε σε νησί», θυμάμαι να μου λέει ένας φίλος, εννοώντας προφανώς πως δεν έχουμε την κουλτούρα που συνήθως χαρακτηρίζει τους νησιώτες.

Όντως, παρόλο που ως τόπος δεν έχουμε τη γραφικότητα των νησιών της Ελλάδας και ως άτομα δεν μας χαρακτηρίζει η νοοτροπία εκείνων των ανθρώπων, εντούτοις θα έπρεπε ίσως να νιώθουμε περισσότερο νησιώτες, από την άποψη ότι ζούμε σε μια χώρα της οποίας οι πέντε από τις έξι επαρχίες φλερτάρουν με τη θάλασσα, συν ότι το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της είναι μόλις 772χλμ.

Εντάξει, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για να πεις πχ αυτό το μαγαζί πληροί τα κριτήρια ενός χώρου που βρίσκεται σε νησί, αλλά κάποιοι χώροι είναι λίγο πιο «νησιώτικοι» και λίγο πιο «κυπριακοί», τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και με το δικό μου, καθαρά υποκειμενικό κριτήριο. Κυρίως, θα έλεγα, είναι τα vibes που εκπέμπουν, η αύρα των ανθρώπων τους, η ανεμελιά και η χαλαρότητα που αποπνέουν, η αισθητική ιδιοκτητών και θαμώνων και η αυθεντικότητα των γεύσεων ή ό,τι άλλο προσφέρουν.

Οπότε, κατά κάποιον τρόπο, «νησιώτικο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μαγαζί που σου δημιουργεί παρόμοια συναισθήματα με αυτά που ένοιωσες την τελευταία φορά που είχες επισκεφτεί ένα νησί σε κάποιο από τα συμπλέγματα της νησιώτικης Ελλάδας, άσχετα αν αυτό βρίσκεται στην παραλιακή Κύπρο.

Προσπαθώντας λοιπόν να σκεφτώ ποια μαγαζιά με κάνουν να αγαπώ περισσότερο τον τόπο μας, σε ποια στέκια θέλω να επιστρέψω ξανά και ξανά, πού νοιώθω άνετα, ενίοτε νοσταλγώντας την (αρκετά πιο αυθεντική) Κύπρο του παρελθόντος, έφτιαξα μια λίστα με ορισμένα από τα αγαπημένα μου, την οποία άνετα θα μοιραζόμουν και με έναν τουρίστα που θα ζητούσε ενδεχομένως να πάρει δυνατή γεύση από νησιώτικη Κύπρο.

Δείτε τους χώρους ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση