ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια μαγική περιοχή κοντά στη Λευκωσία

Η περίοδος που διανύουμε είναι αναμφίβολα η καλύτερη εποχή για να πας

must.com.cy

Του Πάρη Δημητριάδη

Διανύουμε εκείνη την προνομιακή εποχή του χρόνου, όπου για μικρό χρονικό διάστημα το κατά τ’ άλλα κατάξερο νησί μας είναι καταπράσινο απ’ άκρη σ’ άκρη και το φυσικό τοπίο βρίσκεται στην καλύτερη και στην κυριολεκτικά πιο ανθηρή του φάση.

Αδιαμφισβήτητα, μια φανταστική επιλογή για σύντομη απόδραση για εκδρομή στη φύση είναι η μαγική περιοχή του Άγιου Σωζόμενου που βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας. Τα εντυπωσιακά, ιστορικά κτίσματα που σώζονται από το κάποτε ζωντανό χωριό σε συνδυασμό με το επιβλητικό βραχώδες τοπίο -που με λίγη φαντασία παραπέμπει σε μια μινιατούρα του Grand Canyon- συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, σπάνιο για τη γεωμορφολογία της Κύπρου και ιδανικό για χαλάρωση και διακτινισμό σε κυριολεκτικά άλλους χρόνους και χώρους.

Ευρισκόμενος ανάμεσα στις κοινότητες της Ποταμιάς και του Γερίου, ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε πριν από την τουρκική εισβολή ένα μικτό χωριό, πράγμα που φαίνεται τόσο από τα δύο σχολεία των δυο διαφορετικών κοινοτήτων όσο και από την ύπαρξη εκκλησιών και τζαμιού. Σύμφωνα κιόλας με αρχαιολογικές ανασκαφές και μελέτες, οικισμός στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να υπάρχει ήδη από την εποχή του Χαλκού.

Σε κάθε περίπτωση, το ασκητήριο του Αγίου Σωζόμενου που χρονολογείται γύρω στον 8ο αιώνα μ. Χ σε συνδυασμό με το βυζαντινό εξωκλήσι, τον μεσαιωνικό αλευρόμυλο και την απίστευτη γοτθική εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία μοιάζει εκπληκτικά με το αββαείο στο Πέλλαπαϊς της Κερύνειας, φανερώνουν την μακραίωνη και συνεχή παρουσία και ευημερία της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Δέος προκαλούν και τα ερείπια των πλινθόκτιστων σπιτιών του περασμένου καθώς και το μνημείο πεσόντων.

Θα μπορούσε εντούτοις να ισχυριστεί κανείς ότι η επίσκεψη στον Άγιο Σωζόμενο, ειδικά αυτή την εποχή, αξίζει κυρίως για την απεραντοσύνη του καταπράσινου κάμπου και την πανοραμική θέα που προσφέρει το υπερωμένο σημείο στο οποίο βρίσκεται το ασκητήριο.

Κερασάκι στην τούρτα, τα αρκετά σπάνια είδη πουλιών που πηγαινοέρχονται συνεχώς στον τεράστιο καφετί βράχο όπου έχουν δημιουργήσει αμέτρητες φωλιές για προστασία από ερπετά και φίδια.

ΤΙΠ: Πολύ κοντά στον Άγιο σωζόμενο βρίσκονται τα αρχαία, απολιθωμένα και άριστα διατηρημένα θαλασσινά κοχύλια στα οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση