ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοτόπουλο στο φούρνο µε λαχανόρυζο

Λάχανο, ρύζι και κοτόπουλο: δυνατό τρίπτυχο για το κυριακάτικο τραπέζι μας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες (ή όσο μας αρέσει)
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, κομμένο στη μέση
1 κλαράκι σέλινο, με τα φύλλα του
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι (σε κάποια επιλεγμένα μανάβικα, σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε φυτώρια) ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
700 - 800 γρ. λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο για σαλάτα (έτοιμο, συσκευασμένο βρίσκουμε σε βαζάκια, ψιλοκομμένο, σκέτο ή με άλλα λαχανικά, με βάρος από 400 γρ. έως 1 κιλό, ανάλογα με τον παραγωγό, σε παντοπωλεία και deli)

Για το ρύζι

50 ml ελαιόλαδο
130 γρ. ρύζι για πιλάφι
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
2 ματσάκια φρέσκο εστραγκόν (ή μάραθος ή άνηθος), ψιλοκομμένα (εστραγκόν σε ματσάκι θα βρούμε σε επιλεγμένα μανάβικα και στα μανάβικα ορισμένων μεγάλων σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 2 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, τριμμένο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες: 4      Προετοιμασία: 1 ώρα

Χρόνος: περίπου 20'

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου, τις σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι, το σέλινο, τη δάφνη, το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε καλά τα υλικά με άφθονο κρύο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και υπολογίζουμε περίπου 40 λεπτά μαγειρέματος με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Στο διάστημα αυτό ξαφρίζουμε τακτικά και φροντίζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου να είναι πάντα καλυμμένα πλήρως με νερό· αν η στάθμη κατεβαίνει, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, ζεστό.

Οταν τα μπούτια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει άνετα. Αν θέλουμε, αφαιρούμε το δέρμα, αλλιώς το αφήνουμε για να ροδίσει στο ψήσιμο που θα ακολουθήσει. Κρατάμε στην άκρη, σουρώνουμε το ζωμό της κατσαρόλας (πετάμε τα στερεά υλικά), ξαναβάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο τουρσί (στραγγισμένο). Το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, σε μέτρια φωτιά να μαλακώσει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το υγρό που θα χρειαστούμε είναι περίπου 500 ml. Αν έχουμε περισσότερο, στραγγίζουμε το λάχανο και από το ζωμό που θα μείνει κρατάμε μισό λίτρο. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 190° C.

Ρύζι: Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 3 - 4 λεπτά, να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Ρίχνουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε και βάζουμε τον πελτέ. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην «αρπάξει» ο πελτές. Αδειάζουμε το λάχανο και το μισό λίτρο ζωμό μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει βράση. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το εστραγκόν.

Αδειάζουμε το μείγμα του ρυζιού - λάχανου στο ταψί με το κοτόπουλο. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζουμερό λαχανόρυζο. Το κοτόπουλο είναι ήδη μαγειρεμένο και στο φούρνο απλώς θα ροδίσει και θα ξεροψηθεί η πέτσα του. Αν στη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι το υγρό έχει εξατμιστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X