ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβεία Ποιότητας 2016 Ποτό

Στο Ξυνιστέρι «Single Vineyard» του οινοποιείου Ζαμπάρτας

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Μία αρχαία ποικιλία
Η γηγενής ποικιλία Ξυνιστέρι καλλιεργείται αιώνες τώρα στα κρασοχώρια. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το βραβευμένο κρασί την καλλιεργεί με αγάπη, γνώση και φροντίδα.


Εκπρόσωπος της νέας γενιάς των Κύπριων οινοποιών, ο Μάρκος Ζαμπάρτας κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση ειδικών και κοινού από την αρχή που ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο. Με πτυχίο χημικού από το Imperial College of London και σπουδές οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ακολούθησε μια καρμική πορεία με το αμπέλι. Η αγάπη του ξεκίνησε από μικρό παιδί στους τρύγους, δίπλα στον πατέρα του Άκη Ζαμπάρτα και συνεχίστηκε με προσωπική μελέτη, σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο κρασί.


Έχοντας βαθιά συναίσθηση της παρακαταθήκης που κληρονόμησε, έφερε καινούργιες ιδέες στο οινοποιείο. Η πρώτη, προσωπική επιτυχία ήρθε στον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης το 2014 με το Χρυσό Μετάλλιο για το Ροζέ Ζαμπάρτας. Στη φετινή γευσιγνωσία του «Γ» το «Single Vineyard» επιλέχθηκε ως καλύτερο ανάμεσα σε δέκα Ξυνιστέρια, ένα κρασί που παράχθηκε από νέο αμπέλι που φρόντισε ο ίδιος προσωπικά. «Έγινε σωστή διαχείριση και το αμπέλι είχε ό,τι χρειάστηκε. Η δουλειά συνεχίστηκε στο οινοποιείο, επιλέχθηκαν τα κατάλληλα βαρέλια και η κατεύθυνση που ήθελα να δώσω. Ήξερα τι ήθελα να πετύχω», καταθέτει ο ίδιος δίνοντας τα εύσημα και στην ομάδα του οινοποιείου. «Το Ξυνιστέρι είναι η πιο σημαντική κυπριακή ποικιλία, διότι είναι φυτεμένη σε μεγάλη έκταση. Αντέχει στη ζέστη, γιατί έχει εγκλιματιστεί στις ξερικές συνθήκες της Κύπρου μέσω των αιώνων».


-ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Στις περισσότερες υπεραγορές, σε όλες τις κάβες και στο οινοποιείο στον Άγιο Αμβρόσιο.
Τηλ. 25942424, 99615566
www.zambartaswineries.com


Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου