ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρώτη μαύρη γυναίκα από Βρετανία στη Μπιενάλε Βενετίας

Με χρυσό αγαλματίδιο φεύγει από τον διάσημο εικαστικό θεσμό η Sonia Boyce

must.com.cy

Του Πάρι Δημητριάδη

Ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία αποκτά η φετινή συμμετοχή και βράβευση της Βρετανίδας εικαστικού Sonia Boyce στη Μπιενάλε Βενετίας, καθώς μιλάμε -δυστυχώς- για την πρώτη μαύρη γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία που εκπροσωπεί τη χώρα της στον πασίγνωστο και διεθνούς βεληνεκούς θεσμό των τεχνών.

Φανερά συγκινημένη και με δάκρυα στα μάτια, η Boyce παρέλαβε συγκεκριμένα το βραβείο για το καλύτερο εθνικό περίπτερο.

Με τίτλο «Feeling her way», η εγκατάστασή της που αποδείχθηκε πάρα πολύ δημοφιλής, προσελκύοντας ουρές επισκεπτών, εστιάζει στη δυναμική της συνεργασίας ως όχημα για την καινοτομία, ένα κεντρικό ζήτημα στη δουλειά της Βρετανίδας δημιουργού. Σ’ ένα καλειδοσκοπικό περιβάλλον ντυμένο με πολύχρωμες ταπετσαρίες και χρυσαφένιες γεωμετρικές κατασκευές, μια σειρά από βίντεο μας συστήνουν τέσσερις Βρετανίδες τραγουδίστριες καθώς αυτοσχεδιάζουν και τραγουδούν α καπέλα μαζί για πρώτη φορά.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Li Na (@li.na.artbuyer)

Ως μία εικαστικός που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη χώρα της, η εξηντάχρονη σήμερα Sonia Boyce είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και από το 1987 η πρώτη μαύρη γυναίκα που εισήλθε στη συλλογή του Tate.

Κατά τη δεκαετία του 1980 η Boyce είχε πρωτοπορήσει εντός του ρηξικέλευθου και καινοτόμου βρετανικού black arts movement όπου η τότε δουλειά περιστρεφόταν σε πρωτοποριακά για την εποχή ζητήματα φύλου, φυλής και ισότητας.

Διαχρονικά, το έργο της Sonia Boyce συνδυάζει φωτογραφία, σχέδιο, περφόρμανς και φιλμ και διερευνά την εμπειρία της ως μαύρη γυναίκα σε μια κοινωνία αποκλεισμών. Η φετινή διοργάνωση ήταν η 59η Μπιενάλε Βενετίας και χαρακτηρίστηκε ως μια χρονιά με ισχυρή γυναικεία παρουσία καθώς οι γυναίκες πρωταγωνίστησαν στην απονομή των βραβείων.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tré Borden (@treborden)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by flora parrott (@floraparrott)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση