ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:49
 

Η σεξουαλική ζωή της γυναίκας μετά τα 40

Η ηλικιακή αυτή φάση ταυτίζεται με την είσοδο της γυναίκας στην κλιμακτήριο

Newsroom K

Η ηλικιακή αυτή φάση ταυτίζεται με την είσοδο της γυναίκας στην κλιμακτήριο, η οποία χαρακτηρίζεται από ορμονολογικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που βιώνει μία γυναίκα. Το πέρασμα αυτό σε μία άλλη φάση ζωής δεν σημαίνει για μία γυναίκα ότι χάνει ταυτόχρονα και τη σεξουαλική της επιθυμία. Αντίθετα η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και είναι περισσότερο ανοιχτή, πρόθυμη και ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις.

Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία και σε σχέση με αυτά που την ικανοποιούν και την ευχαριστούν σεξουαλικά, αλλά και σε σχέση με αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη και καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στο σύντροφο της. Γνωρίζει πολύ καλύτερα το σώμα της και έχει μάθει για τον οργασμό της.

Η γυναίκα ζητά από το σύντροφό της στην ηλικία αυτή περισσότερη κατανόηση, επικοινωνία, τρυφερότητα, ειλικρίνεια και συμμετοχικότητα και διεκδικεί περισσότερο ανοιχτά και άνετα τη δική της ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Μετά την ηλικία των 40 και εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν, η γυναίκα αρχίζει και γίνεται πιο ευάλωτη και πιο ανασφαλής ως προς τον εαυτό της ως γυναίκα, ως προς τη σεξουαλική της εικόνα και ως προς τη σχέση της με το σύντροφό της. Έχοντας την εμπειρία και τη γνώση μπορεί να γίνει πιο απαιτητική απέναντι στο σύντροφο και κάποιες φορές και πιεστική ή χρεωστική, βιώνοντας τον εαυτό της μέσα από ανασφαλή συναισθηματικά σχήματα, φοβούμενη ότι δεν είναι πια σεξουαλικά επιθυμητή από το σύντροφο, ότι μπορεί ο τελευταίος να αναζητήσει σεξουαλικά μία άλλη γυναίκα.

Πολλές φορές, ανάλογα και με τις προηγούμενες εμπειρίες της και τα οικογενειακά της βιώματα, αλλά κυρίως μέσα από την πληθώρα και την πολυπλοκότητα των ρόλων της (γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας) επέρχεται μία σωματική και ψυχική κούραση, που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση και την αδιαφορία για το σεξουαλικό της ρόλο (που κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλικία των 20 και των 30) βάζοντας ως προτεραιότητα όλους τους υπόλοιπους ρόλους, οι οποίοι και έχουν αυξημένες ευθύνες.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η γυναίκα την περίοδο αυτή έχει ανάγκη από σεξ και έρωτα όχι γιατί έτσι είναι μέσα στη σχέση και στο γάμο, αλλά γιατί αυτό είναι η ζωή και η ανάγκη και των δύο....μαζί.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Πηγή: must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X