ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάναν Ίσσα: Ανακηρύχθηκε η πρώτη μουσουλμάνα εθνική ποιήτρια της Ουαλίας

Επιλέχθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων και ακολούθησε μια εκτεταμένη διαδικασία επιλογής

ΑΜΠΕ

Με Ουαλική και Ιρακινή κληρονομιά η ποιήτρια, σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Χάναν Ίσσα (Hanan Issa) ανακηρύχθηκε η πέμπτη εθνική ποιήτρια της Ουαλίας. Επιλέχθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων και ακολούθησε μια εκτεταμένη διαδικασία επιλογής, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Εκ μέρους της επιτροπής ο Ασόκ Αχίρ (Ashok Ahir), είπε ότι Ίσσα έχει «διακοινοτική φωνή που μιλά σε κάθε σημείο της χώρας» και τη χαρακτήρισε μια «σπουδαία πρέσβειρα για ένα πολιτισμικά ποικιλόμορφο και εξωστρεφές έθνος».

Μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών από την ιρακινή οικογένειά της και των ουαλικών από τους παππούδες της. Η τελευταία της συλλογή «My Body Can House Two Hearts (Το σώμα μου μπορεί να φιλοξενήσει δύο καρδιές)» εκδόθηκε το 2019, ενώ είναι συνιδρυτής της βραδιάς ανοιχτού μικροφώνου BAME του Κάρντιφ «Where I'm Coming From».

Η Ίσσα, η οποία κατάγεται από το Κάρντιφ, δήλωσε πως η επιλογή της αποτελεί ένα «θετικό βήμα» και είναι «συναρπαστικό καθώς η Ουαλία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε αυτή την πτυχή της εκπροσώπησης. Οι μουσουλμάνες γυναίκες συχνά «πνίγονται μέσα από στενές αντιλήψεις», και ελπίζει ότι οι γυναίκες «από διαφορετικές δημογραφικές ομάδες» θα τη δουν και θα σκεφτούν: «αυτό είναι εφικτό και για μένα».

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της θητείας της, η ποιήτρια σκοπεύει να γνωρίσει σε περισσότερους ανθρώπους την αρχαία ουαλική ποιητική μορφή του cynghanedd, καθώς και να ενθαρρύνει «περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με την ποίηση και να την αγαπήσουν».

Παίρνει τη σκυτάλη από τον Ιφόρ Απ Γκλυν (Ifor ap Glyn), ο οποίος την χαρακτήρισε «στοχαστική και αφοσιωμένη ποιήτρια» που θα είναι «μια νέα φωνή για την χώρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση