ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ, ο πλέον γνωστός Ρώσος σχεδιαστής μόδας

Είχε το προσωνύμιο «Κόκκινος Ντιόρ» και τις δημιουργίες του φόρεσαν τόσο η σύζυγος του Γκορμπατσόφ όσο και η πρώην σύζυγος του Πούτιν

Kathimerini.gr

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας, Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ τον οποίο ο γαλλικός Τύπος χαρακτήρισε «Κόκκινο Ντιόρ» τη δεκαετία του 1960.

Ο Ζάιτσεφ ήταν ο πρώτος Σοβιετικός σχεδιαστής που απέκτησε το δικαίωμα να έχει την επωνυμία του στα ρούχα του. Μεταξύ των πελατών του ήταν αστέρες της μουσικής, ηθοποιοί και πολιτικοί. Τα ρούχα του επέλεγε η σύζυγος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Ράισα, ενώ πελάτισσα του ήταν και η πρώην σύζυγος του νυν Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Λιουντμίλα.

Ο Ζάιτσεφ είχε γεννηθεί σε μια εργατική οικογένεια το 1938 στο Ιβάνοβο, μια πόλη 400.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Μόσχας. Το 1962, η πρώτη συλλογή ρούχων του – μια στολή για εργάτριες με σχέδια λουλουδιών και πολύχρωμες μπότες – απορρίφθηκε από τις σοβιετικές αρχές.

Ωστόσο αυτή η συλλογή έφερε και την πρώτη διεθνή αναγνώριση για τον σχεδιαστή καθώς το γαλλικό περιοδικό Paris Match αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του. 

Το 1965, άρχισε να εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής του πειραματικού All-Union House of Fashion Models στη Μόσχα και μερικά από τα σχέδιά του, τα οποία συχνά απεικόνιζαν λουλουδάτα παραδοσιακά ρωσικά μοτίβα, παρουσιάστηκαν στη Δύση.

Το 1969, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη φιλοξένησε μια επίδειξη γυναικείων φορεμάτων βασισμένα σε σκίτσα του Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ, μεταξύ άλλων. Μετά την επίδειξη ο Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ έλαβε προσφορές να ανοίξει καταστήματα στη Δύση, τις οποίες οι σοβιετικές αρχές απέρριψαν.

Μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων του ήταν ο σχεδιασμός, το 1988, των κοστουμιών για τη μουσική επιθεώρηση Sophisticated Ladies, βασισμένη στη μουσική του συνθέτη της τζαζ και ηγέτη της big band Duke Ellington, στη Νέα Υόρκη.

AP

Με πληροφορίες από Bloomberg, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μόδα: Τελευταία Ενημέρωση