ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Πού θα γίνει η κηδεία του;

must.com.cy

Η γνωστοποίηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να θρηνεί. Ο ίδιος, φαίνεται να διαισθανόταν το τέλος του - γεγονός που προκαλεί έντονη συγκίνιση.

Όπως αναφέρει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Μίκη Θεοδωράκη λίγες μέρες πριν αφήσει την τευταία του πνοή, εξέφρασε την επιθυμία του να «αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας

«Ο Μίκης Θεοδωράκης προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: "Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ' το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα "Μεγάλα Μεγέθη". Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής"».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητούσε από τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε "να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου, αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς, επίσης, βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με τη γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη".

Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του "Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη", Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας

Το πότε θα γίνει η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη δεν έχει γίνει μέχρι αυτή την ώρα.

Να θυμίσουμε πως ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, γι' αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση