ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Νόρμα Τζιν πίσω από τη Μέριλιν Μονρόε

Η απουσία του πατέρα, η ψυχικά ασταθής μητέρα και όλα τα υπόλοιπα οικοδομούν μια εύθραυστη προσωπικότητα

Kathimerini.gr

Του Αιμίλιου Χαρμπή

Blonde (Η Ξανθιά) ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αντριου Ντόµινικ
Ερμηνείες: Ανα ντε Αρμας, Μπόμπι Καναβάλε, Αντριεν Μπρόντι

Η πολυαναμενόμενη βιογραφία της Μέριλιν Μονρόε διά χειρός Αντριου Ντόμινικ –και Netflix– είναι επιτέλους εδώ, διχάζοντας κοινό και κριτικούς με τα όσα απεικονίζει στην οθόνη στη σχεδόν τρίωρη διάρκειά της. Εκεί βλέπουμε τη Νόρμα Τζιν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Αμερικανίδας σταρ, ήδη από την παιδική της ηλικία να συγκεντρώνει ψυχικά τραύματα, τα οποία θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή της.

Η απουσία του πατέρα, η ψυχικά ασταθής μητέρα και όλα τα υπόλοιπα οικοδομούν μια εύθραυστη προσωπικότητα, η οποία ωστόσο λαχταρά να πετύχει στον χώρο του θεάματος.

Εκεί, φυσικά, εκτός από τη λάμψη και τη λατρεία των θαυμαστών την περιμένουν επίσης τέρατα, δημιουργώντας γύρω της έναν εφιάλτη από τον οποίο αναζητάει διαφυγή μέσω των ουσιών, που θα οδηγήσουν τελικά και στο πρόωρο τέλος της. Οποιαδήποτε κριτική παρουσίαση της ταινίας ξεκινάει φυσικά από την πρωταγωνίστρια Ανα ντε Αρμας. Η Κουβανή ηθοποιός δίνει εδώ όλο της τον εαυτό, σε μια τρομερά αφοσιωμένη ερμηνεία, η οποία θα την τοποθετούσε αυτόματα ανάμεσα στα οσκαρικά φαβορί αν η ταινία συνολικά ήταν λιγότερο αμφιλεγόμενη.

Ο Ντόμινικ, από την πλευρά του, κάνει επίσης τεχνικά περίπου τα πάντα: ασπρόμαυρη και έγχρωμη φωτογραφία, κλειστά και ανοιχτά κάδρα, φίλτρα, φωτισμοί, διαφορετικές προοπτικές και εστιάσεις.

Η σκηνοθετική του παρέμβαση είναι τόσο έντονη που, αν και δεξιοτεχνική, καταλήγει ελαφρώς κουραστική σε ένα φιλμ το οποίο απαιτεί ούτως ή άλλως πολλά από το κοινό.

Πρώτα από όλα, για να αντέξει τη σκληρότητα των εικόνων και τη βαναυσότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η πρωταγωνίστρια. Το πιθανότερο είναι πως ακόμη και ο καλοπροαίρετος θεατής θα βγει από αυτή την αναμέτρηση εξουθενωμένος.

Ο Δημήτρης Λάλος πρωταγωνιστεί στην «Αγέλη προβάτων», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Αγέλη προβάτων ★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: ∆ηµήτρης Κανελλόπουλος
Ερµηνείες: Δηµήτρης Λάλος, Αρης Σερβετάλης, Κίµων Κουρής

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα ιδιότυπο νεογουέστερν που μας στέλνει στην ελληνική επαρχία. Ο Θανάσης (Δημήτρης Λάλος) είναι καλλιεργητής, ο οποίος χρωστάει χρήματα σε έναν ντόπιο τοκογλύφο. Παρόμοια προβλήματα έχει και ο Αποστόλης (Αρης Σερβετάλης), ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ με μεγάλη αδυναμία στο… τσίπουρο. Οι δυο τους θα συμμαχήσουν με μερικούς ακόμη χρεωμένους της περιοχής προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερους όρους. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος δημιουργεί μια σχετικά απλή όσο και στιβαρή ιστορία, με μερικούς πολύ καλά φωτισμένους χαρακτήρες. Στο επίκεντρο εκείνος του Δημήτρη Λάλου, δυναμικός αλλά και ανυπόμονος. Γύρω του συγκεντρώνεται η «αγέλη», η οποία ωστόσο θα πρέπει σύντομα να αποδείξει αν αποτελείται από «λύκους» ή από «πρόβατα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση

Ένας χώρος ο οποίος έγινε established στο κέντρο της πόλης, τόσο χάρη στην αισθητική του όσο και χάρη στο πολύ νόστιμο, ...
Wiz Guide
 |  ΕΞΟΔΟΣ