ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ταινία του Γκας Βαν Σαντ για τις τελευταίες ημέρες του Κερτ Κομπέιν γίνεται όπερα

Το «Last Days» του Αμερικανού σκηνοθέτη που βασίζεται χαλαρά στις τελευταίες στιγμές του αρχηγού των Nirvana μεταμορφώνεται από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου

Kathimerini.gr

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ

Πέρα από εξέχοντας εκπρόσωπος με τους Nirvana του μουσικού ιδιώματος του grunge που γεννήθηκε στις αρχές των 90s στο Σιάτλ αλλά και μία από τις ισχυρότερες φωνές που εξέφρασαν το αδιέξοδο της λεγόμενης Generation X, ο Κερτ Κομπέιν έμελλε να μείνει στην ιστορία κι ως μία από τις πιο τραγικές φιγούρες του ροκ.

Στις 5 Απριλίου του 1994, ο αρχηγός των Nirvana αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, τραβώντας τη σκανδάλη ενός όπλου. Ήταν μόλις 27 ετών, όπως πολλοί άλλοι τραγικοί μουσικοί πριν από αυτόν, που αποτελούν και το άτυπο “Club 27”, όπως λέγεται η «ομάδα» ροκ και ποπ μουσικών που πέθαναν σε αυτή την ηλικία.

Το 2005 ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ κυκλοφόρησε την ταινία “Last Days”, που αφηγείται την ιστορία ενός μουσικού, του Μπλέικ, και συγκεκριμένα, τις τελευταίες του σκοτεινές ημέρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Όπως γίνεται κατανοητό, η ταινία αποτελεί μια ελεύθερη απόδοση των τελευταίων στιγμών του Κερτ Κομπέιν.

Όταν η ταινία κυκλοφόρησε δημιούργησε ανάμεικτες αντιδράσεις στους κριτικούς, μιας και πολλοί από αυτούς δεν πείστηκαν ιδιαίτερα από την πειραματική και μινιμαλιστική χροιά του φιλμ. Παρ’ όλα αυτά, το “Last Days” ετοιμάζεται τώρα να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή, αυτή τη φορά όχι στο κινηματογραφικό πανί αλλά πάνω στη σκηνή.

Έτσι, η ταινία του Γκας Βαν Σαντ πρόκειται να μεταμορφωθεί σε όπερα, από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Τη σύνθεση θα αναλάβει ο Όλιβερ Λιθ, ενώ το λιμπρέτο θα υπογράψει ο Ματ Κόπσον. Ο τελευταίος θα μοιραστεί επίσης τη σκηνοθεσία μαζί με την Άννα Μόρισεϊ.
Ο Όλιβερ Λιθ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη μουσική κληρονομιά των Nirvana και του Κερτ Κομπέιν, αλλά και του grunge ευρύτερα, ακόμα κι αν ήταν πολύ μικρός για να ζήσει το φαινόμενο συνειδητά σε πρώτο χρόνο: «Χρωστάω πολλά αναφορικά με το πώς φτιάχνω μουσική στον ήχο του grunge εκείνης της εποχής -δεν είχα σκεφτεί πραγματικά από πού προέρχεται το πειραματικό μου χάος και η επαναληπτικότητα». O συνθέτης πιστεύει ακόμα πως «η όπερα κλιμακώνει την πρόκληση του καθημερινού».

Η μεταφορά σε όπερα του “Last Days” του Γκας Βαν Σαντ πρόκειται να ανέβει τον Οκτώβριο στο Linbury Theatre της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από τον Guardian.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση