ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

must.com.cy

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Τι είναι όμως ο αυτισμός;

Σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-5, το κλινικό εγχειρίδιο ψυχολογίας «οι χαρακτηριστικές - διαγνωστικές συμπεριφορές για τον αυτισμό, καταγράφονται σε δυο ομάδες που αφορούν την παρουσία ελλειμμάτων στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση και τα περιορισμένα, επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων. Στην δεύτερη ομάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης συμπτώματα που αφορούν την υπέρ ή υποαντιδραστικότητα σε αισθητηριακά ερεθίσματα και το ασύνηθες ενδιαφέρον για τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος».

Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη διαταραχή του ανθρώπου και παρουσιάζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες με τα αγόρια να έχουν τέσσερις φορές παραπάνω πιθανότητες να το αναπτύξουν σε σχέση με τα κορίτσια.

Ως γεγονός το φάσμα του αυτισμού είναι μια άκρως «παρεξηγημένη» διαταραχή  όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κοινωνίας στα άτομα που το παρουσιάζουν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια από όσα έχετε ακούσει για τον αυτισμό είναι αλήθεια και ποια όχι, γι’ αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε 5 συχνούς μύθους γύρω από το φάσμα του αυτισμού που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε λίγο καλυτέρα τα άτομα αυτά.

Μύθος: Ο αυτισμός είναι μια σχετικά πρόσφατη διαταραχή
Αλήθεια: Ο αυτισμός μπορεί επίσημα να καταγράφηκε το 1943 όμως υπάρχουν πολύ παλιές αναφορές που οδηγούν στην σκέψη ότι πρόκειται για αυτισμό.

Μύθος: Ο αυτισμός είναι μια συναισθηματική/διανοητική διαταραχή
Αλήθεια: Το φάσμα του αυτισμού δεν έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αντιθέτως απαρτίζετε από μια πληθώρα διαφορετικών χαρακτηριστικών και επιπέδων γι’ αυτό ακριβώς αναφερόμαστε σε αυτό με την ορολογία του φάσματος.

Μύθος: Το φάσμα του αυτισμού προκαλείται εξαιτίας των γονιών
Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη έρευνα που να υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά των γονιών ευθύνεται για την ανάπτυξη του αυτισμού, αντιθέτως οι αιτίες είναι ακόμα άγνωστες.

Μύθος: Τα άτομα με αυτισμό αδιαφορούν για τους άλλους ανθρώπους
Αλήθεια: Τα άτομα με αυτισμό έχουν εξίσου τα ίδια συναισθήματα με όλους απλά το δείχνουν με διαφορετικό τρόπο

Μύθος: Τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να εκπαιδευτούν στις κοινωνικές δεξιότητες
Αλήθεια: :Με τη σωστή διδασκαλία και εκπαίδευση όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, ο βαθμός όμως ανάπτυξης αυτών εξαρτάται και από τις δυνατότητες του ατόμου και τις δεξιότητες του εκπαιδευτικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση