ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ροζ Γραμμές» στο Netflix: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά

Στις 8 Απριλίου, το Netflix πρόσθεσε στην ταινιοθήκη του το ολλανδικό δράμα εποχής «Ροζ Γραμμές» («Dirty Lines»)

Kathimerini.gr

Στις 8 Απριλίου, το Netflix πρόσθεσε στην ταινιοθήκη του το ολλανδικό δράμα εποχής «Ροζ Γραμμές» («Dirty Lines»). Κεντρικό θέμα της σειράς είναι η πρώτη εταιρεία με ροζ τηλεφωνικές γραμμές στο Άμστερνταμ, με το όνομα Teledutch.

Πρωταγωνίστρια είναι η Μάρλι Σόλομον (Τζόι Ντέλιμα), μια φοιτήτρια ψυχολογίας, η οποία αφηγείται την ιστορία πίσω από την ίδρυση της ροζ τηλεφωνικής υπηρεσίας.

Αναζητώντας χρήματα για να φύγει από το σπίτι των γονιών της, η Μάρλι αποφασίζει να ηχογραφήσει μια κασέτα για την Teledutch παρά το ότι η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως σεμνότυφη. Ωστόσο, τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όταν γίνεται γνωστό το πέρασμά της από εκεί και συνεργάζεται με τους ιδρυτές της Teledutch, Φρανκ και Ραμόν Στίγκτερ.

Καθώς η εταιρεία αναπτύσσεται και αποκτά μεγαλύτερη φήμη, οι αδερφοί Στίγκτερ ασχολούνται με τα δικά τους σεξουαλικά συναισθήματα και η Μάρλι ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Η σειρά που διαδραματίζεται στο Άμστερνταμ το 1980, δείχνει την αλλαγή του τρόπου ζωής της ολλανδικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του Ψυχρού Πολέμου. Συνδυασμένη με θέματα σεξουαλικής αφύπνισης και κοινωνικής πίεσης, το «Ροζ Γραμμές» παρουσιάζει μια ιστορία κατάλληλη για την εποχή με πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νέα επιχείρηση, ειδικά με μια φρέσκια και δημοφιλή ιδέα. Με δεδομένη την εποχή της σειράς, είναι φυσιολογικό για τους θεατές να αναρωτούνται αν η ιστορία βασίζεται στην πραγματικότητα.

Η ίδρυση από τους αδερφούς Τζορτζ και Χάρολντ Σκιν

Η ολλανδική σειρά, βασίζεται πράγματι σε αληθινή ιστορία. Πρόκειται στην ουσία για τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Φρεντ Σορέσιγκ «06-Cowboys» από το 2016, το οποίο αφηγείται την ιστορία της πραγματικής ροζ τηλεφωνικής υπηρεσίας, «Teleholdings». Όπως η «Teledutch» στην παραγωγή του Netflix, έτσι και η Teleholdings ήταν η πρώτη ερωτική γραμμή στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε στα μέσα του 1980 από τους αδερφούς Τζορτζ και Χάραλντ Σκιν.

Σε ηλικία 28 ετών, ο Τζορτζ Σκιν, ο οποίος είχε πρόσφατα χρεοκοπήσει λόγω μιας αποτυχημένης επιχείρησης ενδυμάτων, έμαθε για τις επί πληρωμή τηλεφωνικές υπηρεσίες, ένα εγχείρημα της Κρατικής Εταιρείας Τηλεφωνίας της Ολλανδίας (PTT). Ξεκίνησε αυτή τη νέα επιχείρηση με τον αδερφό του Χάραλντ, ο οποίος τον βοήθησε από τεχνικής άποψης. Μαζί τους ήταν οι Μπομπ Έμπενς και Χενκ Φίλιπσεν. Τον Ιούνιο του 1986, η εταιρεία ήταν έτοιμη.

Για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, η Teleholdings αρχικά μίσθωσε 25 γραμμές από την Κρατική Εταιρεία Τηλεφωνίας. Προβλήθηκε μια διαφήμιση στην ημερήσια εφημερίδα De Telegraaf. «Σεξόφωνο, ερωτικές ιστορίες με 50 σεντς το λεπτό», έγραφε η εφημερίδα, διαφημίζοντας την Teleholdings στο κοινό.
Τη μέρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, τα μαζικά τηλεφωνήματα προκάλεσαν σοκ στους ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Νόμιζαν ότι υπήρχε βλάβη, όμως γρήγορα ανακάλυψαν ότι οι γραμμές ήταν πραγματικά κατειλημμένες. «Είμαστε πλούσιοι», είπαν, με βάση τα εκατομμύρια κλήσεων τις πρώτες μέρες.

Μιλώντας γι’ αυτό, ο συνιδρυτής Χεν Φίλιπσεν είπε: «Ο Τζορτζ κι εγώ είμαστε στυλοβάτες της επιχείρησης, οι δημιουργοί της. Ο Χάραλντ ήταν υπεύθυνος για τα τεχνικά ενώ ο Μπομπ έρχονταν κυρίως για μεσημεριανό».

Η εταιρεία στο ξεκίνημα βασίστηκε κυρίως στα χρήματα του Χανκ αλλά σύντομα είχε κέρδη. Η εταιρεία είχε «τζίρο δυόμισι εκατομμύρια γκίλντερς» τον μήνα, το 1988. Τα έσοδα χρησιμοποιήθηκαν για να επεκταθεί η εταιρεία όσο το δυνατόν περισσότερο. Αγοράστηκε ένα κτίριο γραφείων στη Βιόταστραατ στο νότιο Άμστερνταμ.

Με τα πεδία και τις τηλεφωνικές γραμμές να αυξάνονται, η εταιρεία συμπεριέλαβε περισσότερους ανθρώπους για να τρέχουν καλύτερα την εταιρεία. Ο Φρεντ Σόρεσιγκ έγινε μέλος της Teleholdings ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και αργότερα ανέλαβε την υπευθυνότητα της επέκτασης στο εξωτερικό.

«Ήταν μια θαυμάσια περίοδος. Εργαζόμασταν σκληρά, πίναμε πολύ και γελάγαμε ακόμα πιο πολύ. Υπήρχε πάντα κάτι τρελό», θυμάται ο Σόρεσιγκ. Ωστόσο, η παρουσία του στην εταιρεία είχε άσχημη κατάληξη. Από το 2020, ο Φρεντ και η Teleholdings βρίσκονταν σε νομική διαμάχη, διάρκειας οκτώ χρόνων που αφορούσε την επέκταση της εταιρείας στην Ελβετία και 1.2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Έτσι, ο Σόρεσιγκ έγραψε το βιβλίο, περιγράφοντας με λεπτομέρειες την άνοδο και την πτώση της Teleholdings και άλλων –σχετικών με την επιχείρηση – εταιρειών.

Με πληροφορίες από το The Cinemaholic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση