ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

5 πράγματα που δεν ξέρεις για την βασίλισσα Ελισάβετ

Αυτή την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου μια επετειακή έκδοση της «Καθημερινής» για τη βιβλιοθήκη σας

must.com.cy

H βασίλισσα Ελισάβετ είναι σίγουρα μια γυναίκα που δεν χρειάζεται συστάσεις - σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρεθεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσηζητημένα πρόσωπα του πλανήτη και συνάμα, για μια προσωπικότητα, στην οποία έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες και σειρές, με τη σφραγίδα μερικών από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, ενώ το ότι η ίδια είχε δείξει από τις πρώτες μέρες της βασιλείας της πως θα έσπαγε στεγανά και γυάλινες οροφές, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν.

Η συμπλήρωση 70 της χρόνων στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ, του οποίου οι επίσημοι εορτασμοί θα κορυφωθούν στην Μεγάλη Βρετανία το τετραήμερο 2-5 Ιουνίου, αποτέλεσαν αφορμή για την επετειακή έκδοση της Καθημερινής «Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα».

Την 9η Σεπτεμβρίου του 2015, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έκλεινε 63 έτη και 216 ημέρες στην κορυφή της βρετανικής θεσμικής ιεραρχίας, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προ-προγιαγιάς της Βικτωρίας. Ήταν μία από τις πολλές πρωτιές της βασιλείας της και ένας ακόμα σταθμός στον μακρύ -και όχι πάντα εύκολο- δρόμο προς μια κοσμοϊστορική πρωτιά, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον. Εάν ο Θεός την αξιώσει, στις 27 Μαΐου του 2024 και σε ηλικία 98 ετών και 36 ημερών, θα ξεπεράσει τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, παραμένοντας στον θρόνο περισσότερο από κάθε άλλο μονάρχη στην ιστορία. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα και όχι μόνο, μπορεί να διαβάσει κανείς στις 230 σελίδες της συλλεκτικής έκδοσης που κυκλοφορεί μαζί με την Καθημερινή, το Beautiful People και New York Times την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

Πέρα από αυτά στο συλλεκτικό έργο, υπάρχουν σπάνιες αναφορές για τους σταθμούς της ζωής της Ελισάβετ, για τον Φίλιππο, για τις δοκιμασίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη καθώς και για την παρακαταθήκη της. Επιπλέον, οι περίπλοκες σχέσεις με την χώρα μας, το απαράμιλλο στιλ, η ρουτίνα στο Παλάτι, η διαχρονική της δημοφιλία, οι πρωθυπουργοί της, η επόμενη μέρα και το μέλλον της μοναρχίας αναφέρονται επίσης στο βιβλίο.

Στην επετειακή έκδοση «Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα» αποκαλύπτονται επίσης πολλές άγνωστες πτυχές της βασίλισσας. Δείτε στην συνέχεια 5 πράγματα που αναφέρονται για εκείνη και τα οποία, μάλλον, δεν γνωρίζετε.

1.Η μητρότητα στην ζωή της Ελισάβετ: Σύμφωνα με τον συγγραφέα και σύμβουλο της σειράς "The Crown", Robert Lacey, η βασίλισσα δεν μπόρεσε ποτέ της να απολαύσει την μητρότητα, λόγω των υποχρεώσεών της. "Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά μόνο δύο μέρες τον χρόνο, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δεν ανοίγει το κόκκινο κουτί με όλα τα επίσημα έγγραφα που φτάνουν στα χέρια της... Σκεφτείτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τη στέψη της έφυγε για περιοδεία διάρκειας έξι μηνών, αφήνοντας πίσω τον Κάρολο και την Άννα. Γι' αυτό τη δεκαετία του '60 αποφάσισαν με τον Φίλιππο να κάνουν άλλα δύο παιδιά - κατά τη γνώμη μου, να δημιουργήσουν μια 'νέα οικογένεια', για να αναπληρώσουν το κενό των πρώτων χρόνων της βασιλείας της, για να ζήσουν όσα στερήθηκαν ως γονείς. Τα παιδιά της, λοιπόν, δικαίως έχουν παράπονα. Η Ελισάβετ δεν υπήρξε καλή μητέρα", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Robert Lacey στην επετειακή έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με την Καθημερινή την ερχόμενη Κυριακή.

2.Τα προβλήματα στον γάμο της με τον Φίλιππο: "Υπήρξε κρίση στον γάμο τους μετά τη στέψη της, το 1953; Οι περισσότεροι βιογράφοι τους αυτό ισχυρίζονται. Την εντοπίζουν, μάλιστα, στη δεκαετία που χωρίζει τις γεννήσεις των δύο πρώτων παιδιών τους και των δύο που ακολούθησαν. Εκείνα τα χρόνια, κάθε Πέμπτη, ο δούκας του Εδιμβούργου συναντούσε φίλους του σε ιδιωτική αίθουσα του εστιατορίου Wheeler's στο Σόχο... οι φήμες που κυκλοφορούσαν για άγρια πάρτι, ακόμα και όργια, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, μια και τα στόματα των συμμετεχόντων δεν άνοιξαν ποτέ. Το 1956 ο σύζυγος της Ελισάβετ, την άφησε στο Μπάκιγχαμ και έφυγε για το γύρο του κόσμου με το βασιλικό γιοτ Britannia. Έλειψε τρεις μήνες", αναφέρει η Τασούλα Επτακοίλη στο κεφάλαιο "Η γνωριμία με τον Φίλιππο, ο εντυπωσιακός γάμος και τα ανέμελα χρόνια, η αλλαγή που έφερε στη σχέση τους η στέψη, οι δύσκολες ισορροπίες και τελικά η ζεστασιά που σφράγισε μια συνύπαρξη 73 ετών".

3.Η περίπλοκη σχέση της με την Ελλάδα: "Παρά την καταγωγή του συζύγου της, η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που η Ελισάβετ δεν έχει επισκεφτεί επισήμως. Αρκεί αυτή η "λεπτομέρεια" για να περιγράψει το είδος των δεσμών ανάμεσα στο Μπάκιγχαμ και στην πατρίδα του Φίλιππου;" διερωτάται στην εισαγωγή του αντίστοιχου κεφαλαίου ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος και μάς κάνει να θέλουμε να μάθουμε όσα πιο πολλά γίνεται. Να σημειώσουμε πως η Βρετανίδα μονάρχης επισκέφτηκε στην Ελλάδα, μόνο μια φορά, ανεπίσημα και πιο συγκεκριμένα, η ίδια έφτασε το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 1950 στην Αθήνα και αποχώρησε την 11η του ίδιου μήνα.

4."Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν επαγγελματίας εκτροφέας αλόγων": Στο κεφάλαιο "Μερικά πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν" του οποίου την επιμέλεια ανέλαβε η συντακτική ομάδα "Κ", αποκαλύπτονται τα σχέδια της Ελισάβετ για το μέλλον της όταν ήταν μικρή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται "Αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν επαγγελματίας εκτροφέας αλόγων", καθώς "η μικρή Λίλιμπετ άρχισε να ιππεύει στην ηλικία των τεσσάρων το Σέτλαντ πόνι Πέγκι που της είχε χαρίσει ο παππούς της Γεώργιος Ε', συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση των Ουίνδσορ. Αργότερα, ξεκίνησε τη δική της καριέρα στην εκτροφή καθαρόαιμων και στις ιπποδρομίες".

5.Στη σφαίρα του μύθου: Στα 96 της χρόνια, η Ελισάβετ έχει βγει πλέον από τη φυσιολογική κλίμακα της ανθρώπινης αντίληψης του χρόνου και έχει μπει στη σφαίρα του μύθου. Η νέα γραμμή του μετρό, το Crossrail, που συνδέει το αεροδρόμιο Χίθροου με το κέντρο του Λονδίνου - το μεγαλύτερο, το ακριβότερο και τεχνικά το πιο φιλόδοξο έργο υποδομής σε όλη την Ευρώπη-, πήρε ήδη το όνομά της και ενώ εκείνη βρίσκεται εν ζωή.

Περισσότερες λεπτομέρειες που θα σας καθηλώσουν όσον αφορά στην ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ μπορείτε να βρείτε στην επετειακή έκδοση της Καθημερινής «Ελισάβετ: 70 χρόνια Βασίλισσα» που κυκλοφορεί μαζί με το Beautiful People, την Κ και το New York Times την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση