ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Baby Reindeer»: Έγινε θέμα στο Κοινοβούλιο

Μετά τη συνέντευξη της Μάρθας, άνοιξε συζήτηση για τα ζητήματα διαφύλαξης ταυτοτήτων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

must.com.cy

Μαρία Καραμάνου

Η επιτυχία της σειράς «Μικρό Ταρανδάκι» υπήρξε αδιαμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο, η σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ στο Netflix, «Baby Reindeer», φαίνεται πως φέρει μαζί της και σοβαρές επιπτώσεις.

Από την αρχή, ήταν γνωστό πως ο δημιουργός παρουσίαζε μια αληθινή ιστορία, την προσωπική του εμπειρία με μια γυναίκα που ανέπτυξε εμμονή μαζί του. Η γυναίκα αυτή τον καταδίωκε για χρόνια, στέλνοντάς του δεκάδες χιλιάδες μηνύματα και εμφανιζόμενη συνεχώς στη ζωή του.

Ο Γκαντ δεν έκρυψε την ταυτότητα της πραγματικής «Μάρθα», και τελικά αποκαλύφθηκε το όνομα της μέσω των social media. Η γυναίκα αυτή, που ονομάζεται Φιόνα Χάρβεϊ, έγινε στόχος της προσοχής του κοινού μετά τη διαρροή των στοιχείων και των φωτογραφιών της. Σε συνέντευξή της με τον Πιρς Μόργκαν, η Χάρβεϊ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε αποφασισμένη να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά του Γκαντ και του Netflix.

Μόλις πριν μερικές εβδομάδες, κανείς δεν πίστευε ότι οι απειλές της Φιόνα Χάρβεϊ θα έφερναν αποτελέσματα. Ωστόσο, το θέμα έφτασε μέχρι το βρετανικό κοινοβούλιο, και οι πιθανές κυρώσεις κατά του Netflix και του Ρίτσαρντ Γκαντ δεν φαίνονται να είναι απλή υπόθεση πλέον.

Η Χάρβεϊ απαιτεί την απόσυρση της σειράς «Baby Reindeer» από την πλατφόρμα του Netflix. Παράλληλα, ο Γκαντ έκανε δημόσια έκκληση προς τον κόσμο να σταματήσει να αναζητά τα αληθινά πρόσωπα πίσω από τη σειρά, επισημαίνοντας ότι εμπλέκονται άδικα άνθρωποι που αγαπάει.

Το ζήτημα που τέθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο αφορά τη διαφύλαξη των ταυτοτήτων. Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε ακρόαση στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ηθική της αφήγησης ιστοριών, υπό την επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού. Ο επικεφαλής πολιτικής του Netflix, Μπέντζαμιν Κινγκ, δήλωσε κατά την ακρόαση ότι η streaming υπηρεσία είχε λάβει «λογικές προφυλάξεις για τη συγκάλυψη των πραγματικών ταυτοτήτων των εμπλεκομένων». 

Ο Μπέντζαμιν Κινγκ, υποστηρίζοντας τη θέση του Netflix, τόνισε τη σημασία της δυνατότητας του κάθε ατόμου, όπως ο Ρίτσαρντ Γκαντ, να διηγηθεί την προσωπική του ιστορία.

Ωστόσο, δημοσιογράφος του Deadline, υποστήριξε πως θα μπορούσαν να αλλάξουν κάποια στοιχεία που αποκαλύπτουν την ταυτότητα της πραγματικής stalker όπως η περιοχή της ιστορίας, το επάγγελμα της και φυσικά τα αληθινά μηνύματα που του έστελνε. 

Το «Μικρό Ταρανδάκι», το οποίο έχει την έδρα του στην Ολλανδία, ακολουθεί τους ολλανδικούς νόμους και μετά την αναταραχή με την υπόθεση της πραγματικής Μάρθας, επανήλθε ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα μεταβάλει τη δικαιοδοσία των streaming υπηρεσιών από το 2026. Αυτό θα γίνει ώστε να υπάρξει «φιλτράρισμα» του περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το Netflix.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερες ποινές σε streaming υπηρεσίες που δεν συμμορφώνονται με τους βρετανικούς νόμους. Αναφορές στον τύπο αναφέρουν ότι οι παραβάτες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 300.000 δολάρια για παραβιάσεις που αφορούν επιβλαβές περιεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση