ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι δυνατοί δεσμοί με τoυς Βρετανούς royals & το γενεαλογικό του δέντρο

Πώς προκύπτει η συγγένεια ανάμεσα στις δύο οικογένειες

must.com.cy

Δέσποινα Άσπρου

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων της Αθήνας, με την υγεία του να έχει κλονιστεί μετά από οξύ εγκεφαλικό που υπέστη.

Καθ' όλη την διάρκεια της νοσηλείας του, το ενδιαφέρον της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ήταν έντονο, με πολλούς να σημειώνουν πως ενδεχομένως ο βασιλιάς Κάρολος μαζί με την σύζυγό του θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του. Την ίδια στιγμή, η παρουσία του πρίγκιπα William και της Kate Middleton, δεν θα εκπλήξει κανέναν αφού ο τέως βασιλιάς, ως γνωστό, είναι νονός του. Με αφορμή αυτά και όχι μόνο, δεν είναι λίγοι όσοι προσπαθούν αυτή την στιγμή να καταλάβουν την σύνδεση των δύο οικογενειών και τον λόγο που προέκυψαν τόσο δυνατοί δεσμοί και κουμπαριές ανάμεσά τους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α' της Ελλάδας ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της χώρας και βασίλεψε από τις 30 Μαρτίου 1863 μέχρι τη δολοφονία του το 1913 απέκτησε από τον γάμο του με την Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας επτά παιδιά: τους Κωνσταντίνο Α΄ της Ελλάδας, πρίγκιπα Γεώργιο, Αλεξάνδρα Γεωργίεβνα, Νικόλαο της Ελλάδας, Μαρία Γεωργίεβνα, Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και Πρίγκιπα Χριστόφορο της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο Κωνσταντίνος Α', ο οποίος ήταν βασιλιάς της Ελλάδας από το 1913 έως το 1922 και του οποίου το όνομά είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπως ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, οι επιτυχείς Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, και τέλος η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή παντρεύτηκε με την Σοφία της Πρωσίας και μαζί απέκτησαν έξι παιδιά: τους Γεώργιο Β΄ της Ελλάδας, Αλέξανδρο Α΄ της Ελλάδας, Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, Παύλο Α΄ της Ελλάδας, Πριγκίπισσα Ειρήνη και Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας.

Ο Παύλος Α΄ της Ελλάδας με την σειρά του παντρεύτηκε την Φρειδερίκη της Ελλάδας και απέκτησαν τρία παιδιά: την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, την Ειρήνη της Ελλάδος και της Δανίας και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που έφυγε χθες από τη ζωή.

Ο αδερφός τώρα του Κωνσταντίνου Α', Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ και οι δύο τους έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα από αυτά είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος αν και γεννήθηκε στην Ελλάδα, όταν ακόμη ήταν βρέφος μετακόμισε στο εξωτερικό καθώς η οικογένειά του εξορίστηκε από την χώρα. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939 και από εκείνη την χρονιά ξεκίνησε να αλληλογραφεί με την τότε 13χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή του ξαδέρφη. Η συνέχεια γνωστή. Χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα, το 1947 οι δύο τους παντρεύτηκαν και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τους τότε πρίγκιπα (και πλέον βασιλιά) Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Andrew και τον πρίγκιπα Ενδουάρδο. Ο πρωτότοκος γιος του ζευγαριού απέκτησε δύο παιδιά, τον πρίγκιπα William και τον πρίγκιπα Harry.

Όπως προκύπτει, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ανιψιός του πρίγκιπα Φίλιππου. Πέρα όμως από τις συγγενικές τους σχέσεις, οι δύο οικογένειες φρόντισαν να κάνουν τους δεσμούς τους ακόμη πιο ισχυρούς με διάφορες κουμπαριές.

Συγκεκριμένα τo 1982 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, βάπτισε τον πρωτότοκο γιο του τωρινού βασιλιά της Αγγλίας, τον William και ένα χρόνο μετά, η βασίλισσα Ελισάβετ βάπτισε την κόρη του τέως βασιλιά Θεοδώρα. Λίγα χρόνια μετά, η Νταϊάνα μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο, βάπτισαν το 1986 τον μικρότερο γιο του Κωνσταντίνου, τον Φίλιππο και στην συνέχεια, το 1996, ο Κάρολος βάπτισε την εγγονή του Κωνσταντίνου, την Μαρία Ολυμπία. Φτάνοντας πιο κοντά στο σήμερα, το 1998, ο πρίγκιπας William βάπτισε τον εγγονό του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνο Αλέξιο.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου, πέρα από το ότι θα στοιχίσει σε αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένεια της Βρετανίας, πόνεσε μάλλον έντονα τον διάδοχο του θρόνου, αφού οι σχέσεις τους κάθε άλλο παρά τυπικές ήταν. Όπως αναφέρουν διάφορα ρεπορτάζ σε ελληνικά κανάλια, ο πρίγκιπας William και ο νονός του είχαν άψογες σχέσεις και πολύ συχνά, όταν ο δεύτερος βρισκόταν στην Βρετανία όπου και ζούσε μόνιμα για αρκετά χρόνια με την οικογένειά του, περνούσαν αρκετά μεγάλο μέρος του χρόνου τους μαζί και κάθε φορά που συναντιούνταν, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι.

Όσον αφορά τώρα στο γενεαλογικό δέντρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, να θυμίσουμε ότι εκείνος παντρεύτηκε σε μια χλιδάτη τελετή στην Αθήνα που μονοπώλησε τα βλέμματα και το παγκόσμιο ενδιαφέρον τον Σεπτέμβριο του 1964 την τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 9ου και της βασίλισσας Ίνγκριντ, Άννα - Μαρία. Οι δύο τους, ανήκαν στην ίδια δυναστεία και ήταν μακρινοί συγγενείς. Από το γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Πηγή φωτογραφίας: greekroyalfamily.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση