ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστροφή στην παράδοση

«Το Μαδράτζι της Γιαγιάς» στον Κάτω Δρυ

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Μέσα στην καρδιά του πετρόκτιστου χωριού Κάτω Δρυς στην ορεινή Λάρνακα δημιουργήθηκε «Το Μαδράτζι της Γιαγιάς». Μια οικογενειακή επιχείρηση με ένα μικρό κατάστημα πάνω στον κεντρικό δρόμο που αγαπά τα παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα και στηρίζει τους μικρούς Κύπριους παραγωγούς και συνεταιρισμούς των γύρω χωριών, φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Η Αναστασία Νικολάου μας υποδέχεται στο κατάστημά της και μας παρουσιάζει τα προϊόντα της. Μια νέα κοπέλα που σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις, βίωσε όμως για τα καλά την οικονομική κρίση όταν έμεινε άνεργη και είδε πολλές πόρτες κλειστές. Η ίδια μεγάλωσε στο χωριό βλέποντας τον ζήλο της μητέρας της για τα παραδοσιακά προϊόντα, που είχε πάρει με τη σειρά της από τη γιαγιά και αποφάσισε να συνεχίσει και να στεγάσει αυτή την αγάπη για τα προϊόντα του τόπου της.

Κάτω από την εμπορική επωνυμία «Το Μαδράτζι της Γιαγιάς» η Αναστασία μαζί με τη μητέρα της Λυγία παρασκευάζουν τρεμιθόπιτα, κουλούρια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, από αμύγδαλο και καρότο μέχρι κουμ κουάτ και καρπούζι. «Δεν έχουν συντηρητικά και είναι πάντα φρέσκα. Η ποσότητα που φτιάχνουμε κάθε φορά είναι μικρή, ακριβώς για να μπορούμε να τα έχουμε πάντα φρέσκα» συμπληρώνει.

Αυθεντικές συνταγές, φτιαγμένες με τον τρόπο που τους έδειξε η γιαγιά (σ’ αυτήν οφείλεται και η επωνυμία), με ντόπια και αγνά υλικά, καμωμένα με μεράκι και αγάπη. Τα φρούτα τα προμηθεύονται κυρίως από τους παραγωγούς της περιοχής, ενώ το αλεύρι και το αμύγδαλο από εμπόρους στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Στο κατάστημα στον Κάτω Δρυ ο πελάτης θα βρει και παραδοσιακά προϊόντα της γύρω περιοχής, από Βάβλα, Μελίνη, Άγιο Θεόδωρο, Σκαρίνου και Λεύκαρα, «για να μπορεί ο κόσμος να μάθει περισσότερα για τα παραδοσιακά προϊόντα. Τώρα ξεκινήσαμε το καινούργιο μας κατάστημα, ευελπιστώ ότι θα αναπτυχθούμε θα μεγαλώσουμε και θα μας μάθει ο κόσμος για την ποιότητα και την παράδοσή μας».

Η οικογενειακή οικοτεχνία είναι εγγεγραμμένη στον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Ορεινής Λάρνακας που δραστηριοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια και τα προϊόντα τους τα βρίσκετε επίσης σε διάφορα παζαράκια που διοργανώνει ο σύλλογος.
Η τάση της εποχής είναι η επιστροφή στην παράδοση. Γιατί τα αυθεντικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά, δεν έχουν συντηρητικά και κυρίως γιατί είναι γεύσεις που όλοι θυμούνται από μικροί. Γεύσεις που έχουν μένει στο μυαλό! Όπως η τρεμιθόπιτα που φτιάχνει η κυρία Λυγία, που είναι πράγματι αξεπέραστη. «Έχουμε κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν με τις απομιμήσεις των παραδοσιακών προϊόντων» τονίζει η Αναστασία. «Τώρα εμείς προσπαθούμε σαν νέοι παραγωγοί να έλθουμε πίσω στην παράδοση και να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει ξανά το προϊόν. Να καταλάβουν ότι είναι αυθεντικό».

-ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ
Τα παραδοσιακά προϊόντα «To Μαδράτζι της Γιαγιάς» τα βρίσκετε στο κατάστημα στον Κάτω Δρυ, τηλ. 97807307, στα καταστήματα ξηρών καρπών Ζορπάς και Αθηαινίτη στη Λευκωσία και στα παζαράκια που διοργανώνει κατά καιρούς ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Ορεινής Λάρνακας.
Facebook Το Μαδράτζι της Γιαγιάς.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΕΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ