ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα λανθασμένα πρότυπα των ταινιών Disney

Πόσο αθώες ήταν τελικά η πριγκίπισσες και πόσο καλά τα πριγκιπόπουλα;

must.com.cy

Της Ζωής Τουτουντζίδου

Όλοι απολαύσαμε μικροί τα κινούμενα σχέδια της Disney αλλά πόσο κατάλληλα ήταν όντως για εμάς; Ήταν όντως κατάλληλα για την παιδική μας ψυχοσύνθεση; Μας μάθαιναν πράγματα που χρειαζόταν να ξέρουμε; Πόσο αθώες ήταν τελικά η πριγκίπισσες και πόσο καλά τα πριγκιπόπουλα; Λοιπόν, θα σοκαριστείς και εσύ αν σου πούμε πως μόνο αθώες δεν ήταν οι πράξεις τους. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως οι ταινίες ή τα παραμυθία γράφονται από ενήλικες και ως ενήλικες είμαστε εξοικειωμένοι με θέματα όπως το σώμα μας και το σεξ. Τα παιδιά ωστόσο δεν έχουν την ωριμότητα να διαχειριστούν θέματα όπως το σεξ, μαθαίνοντας τους μάλιστα λάθος πρότυπα και αντιλήψεις. Γνωστό στην ψυχολογία ως «ακατάλληλη ηλικιακή γνώση σεξ», ικανή να επηρεάσει την μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε 5 ταινίες που «κρύβουν» λανθασμένα σεξουαλικά μηνύματα.

Lion King
Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία που ο Simba και η Nala, χαρούμενοι που βρίσκουν ο ένας τον άλλο, τρέχουν και παίζουν μαζί. Έρευνες υποστηρίζουν πως η σκηνή αυτή μαθαίνει στα παιδιά το ερωτικό «κάλεσμα» και «παιχνίδι». Λανθασμένη πληροφόρηση για τον ρόλο του παιχνιδιού ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικού φίλου.

Beauty and The Beast
Η πεντάμορφη και το τέρας είναι ίσως από τις ταινίες που δεν φανταζόσουν πως περνάει ερωτικά μηνύματα. Υπάρχει ένας ρόλος που προβάλει λάθος την ανδρική ομορφιά και το ανδρικό πρότυπο. Αυτό του σκληρού και αρρενωπού Gaston, που όλες οι κοπέλες τρελαίνονται για μία του ματιά. Μαθαίνει στα παιδιά λανθασμένες εντυπώσεις του ανδρικού φύλου , δημιουργώντας σεξουαλικές προκαταλήψεις για τον ιδανικό άντρα.

Mulan
Η ταινία αυτή της Disney, εκτός από τις κακουχίες του πολέμου, προβάλει λανθασμένα πρότυπα για την θέση της γυναίκας. Σύμφωνα με την υπόθεση η γυναίκες πρέπει να είναι όμορφες, περιποιημένες και γενικά «τέλειες» με σκοπό τον γάμο. Μαθαίνοντας μάλιστα στα παιδιά πως είναι κοινωνικά απαράδεκτο μια γυναίκα να έχει διαφορετικές ανάγκες.

Snow White And The Seven
Στο κλασικό αυτό παραμύθι η χιονάτη τρώει το δηλητηριασμένο μήλο και μόνο το φιλί της αληθινής αγάπης μπορεί αν την γιατρέψει. Πόσο αθώο όμως είναι ένα φιλί στα μάτια των παιδιών; Και πως το φιλί γιατρεύει; Ερωτήματα που μπορούν να δώσουν λανθασμένα μηνύματα για την αγάπη, την σεξουαλική αποδοχή και γενικά τον τομέα της επιστήμης.

Hercules
Ο Ηρακλής πρότυπο αρρενωπότητας και ανδρισμού, νικάει με την δύναμη του όλα τα τέρατα, ενώ παράλληλα σαγηνεύεται από την Meg, την θρυλική γυναικά που με την ομορφιά της μπορεί να σαγηνεύσει του πάντες. Τι να πρώτο σχολιάσει κανείς; Το πρότυπο του άντρα που μπορεί να νικήσει τους πάντες ενώ η γυναίκα παρουσιάζεται ως πανούργα με σκοπό την αποπλάνηση του. Η ταινία αυτή είναι ικανή όχι μόνο να δημιουργήσει λανθασμένες ερωτικές αντιλήψεις αλλά προβάλει και άσκοπες κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο των δυο φίλων.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Σινεμά  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση