ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη Λιζ Τρας;

«Οι πιθανότητες να παραμείνει πρωθυπουργός για ολόκληρη την Πέμπτη δεν είναι υπέρ της», φέρεται να είπε μέλος της αρμόδιας Επιτροπής των Τόρις

Μόνο η λέξη «Χάος», η οποία κυριαρχεί την Πέμπτη και στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου, μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης της Λιζ Τρας και στους Συντηρητικούς.

Όταν κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος υποχρεώνεται στη Βουλή των Κοινοτήτων να διαβεβαιώσει την αντιπολίτευση ότι η πρωθυπουργός δεν είναι κρυμμένη κάτω από κάποιο γραφείο, όπως έκανε η Πένι Μόρντοντ τη Δευτέρα, η κατάσταση έχει σαφώς ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για την ταλαιπωρημένη Λιζ Τρας είναι ότι δεν… σκύβει κάτω από τα έπιπλα στην οδό Ντάουνινγκ 10.

Είναι, ωστόσο, απόλυτα εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση που δημιούργησε η ίδια: «Στην εξουσία αλλά όχι στην εξουσία», όπως ειπώθηκε κάποτε για τον προκάτοχό της πριν τρεις δεκαετίες, Τζον Μέιτζορ: Στερήθηκε την εξουσία της, την πολιτική της ατζέντα, την κυριαρχία της κυβέρνησης και του κόμματός της και, εκτός θαύματος, τις προοπτικές να οδηγήσει το κόμμα της στις επόμενες γενικές εκλογές.

Την Τετάρτη, η κ. Τρας αντιμετώπισε κόλαση στην πρώτη της Ώρα του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο από τότε που ανέτρεψε το εμβληματικό οικονομικό της σχέδιο. Βουλευτές της αντιπολίτευσης την καλούσαν επανειλημμένα να παραιτηθεί ενώ δεν έλειπαν και κραυγές χλευασμού από την αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η δεύτερη αποχώρηση κορυφαίου υπουργού, της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, αύξησε την πίεση στην κ. Τρας, αλλά η κατάσταση κατέστη οριακή κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας το βράδυ της Τετάρτης σχετικά με νομοσχέδιο για την εξόρυξη σχιστολιθικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Βullying βουλευτών στο Γουέστμινστερ

Λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια μεταξύ τους βουλευτές της συμπολίτευσης, με εικόνες να δείχνουν φαινόμενα εκφοβισμού σε σωματικό επίπεδο («bullying» ήταν η λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να περιγραφεί η πίεση σε βουλευτές) παράλληλα με απειλές για αποπομπή τυχόν «ανταρτών» από τους Τόρις.

Για ώρες μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα της Πέμπτης υπήρχε ασάφεια σχετικά με το κατά πόσον είχαν υποβάλει την παραίτησή τους ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο αναπληρωτής του, που είναι υπεύθυνοι για την πειθαρχία των βουλευτών του κόμματος. Φαίνεται τελικά ότι παραμένουν στις θέσεις τους.

«Οι πιθανότητες δεν ειναι υπέρ της»

Την Πέμπτη η πανίσχυρη επιτροπή θεσμών του Συντηρητικού Κόμματος, γνωστή ως Επιτροπή 1922 (από το έτος όταν συστάθηκε για πρώτη φορά), πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει την κρίση στην κυβέρνηση και το κόμμα και δεν αποκλείεται να αποφασίσει να επιτρέψει νέα ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, που θα σημάνει και αποπομπή της κ. Τρας από την πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του καναλιού ITV, οι πιθανότητες της κ. Τρας να παραμείνει πρωθυπουργός για ολόκληρη την Πέμπτη «δεν είναι υπέρ της» κατά την άποψη μέλους της Επιτροπής 1922.

Οι εκτιμήσεις και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, όχι μόνο για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος της κ. Τρας στην πρωθυπουργία, αλλά κυρίως για το αν θα «καταφέρει» η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας να έχει τη μικρότερη θητεία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, συντομότερη και από εκείνη του Τζορτζ Κάνινγκ που το 1827 απεβίωσε τέσσερις μήνες αφότου έγινε πρωθυπουργός.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία-στόχος για την κα Τρας είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν και πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών για το καινούργιο δημοσιονομικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης, ύστερα από την ανατροπή εκείνου του προκατόχου του, Κουάζι Κουάρτενγκ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ίσως να μην προλάβει ούτε την ημερομηνία εκείνη η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Πηγή: CNN, Sky News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση