ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα νέα νομίσματα με το πορτρέτο του Καρόλου (εικόνα)

Μπαίνουν σε κυκλοφορία τα νέα νομίσματα των 50 πενών

Kathimerini.gr

Τα πρώτα νομίσματα με το πορτρέτο του Καρόλου Γ’ – ο οποίος έγινε βασιλιάς μετά το θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου -β μπαίνουν σήμερα σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, τα ταχυδρομικά γραφεία της χώρα θα παραλάβουν σήμερα εκατομμύρια από τα νέα νομίσματα των 50 πενών (σχεδόν 58 λεπτά του ευρώ).

Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα νέα νομίσματα με το πορτρέτο του Καρόλου-1

Το νέο νόμισμα

Τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου που εικονίζεται στα νομίσματα αυτά, έργο του γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς, είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το πορτρέτρο φιλοτεχνήθηκε από μια φωτογραφία και εγκρίθηκε από το βασιλιά.

Όπως το θέλει η παράδοση, το πρόσωπο του νέου βασιλιά είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή του μονάρχη που είχε προηγηθεί. Ο Κάρολος κοιτάζει συνεπώς προς τα αριστερά, ενώ η εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ήταν στραμμένη προς τα δεξιά.

Στην πίσω όψη των νομισμάτων υπάρχει ένα μοτίβο σε ανάμνηση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953, το οποίο απεικονίζει τον βασιλικό θυρεό και τα εμβλήματα των τεσσάρων εθνών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μοτίβο αυτό υπήρχε ήδη στα νομίσματα που είχαν κοπεί την εποχή εκείνη.

Βρετανία: Κυκλοφόρησαν τα νέα νομίσματα με το πορτρέτο του Καρόλου-2

Το 2024 τα νέα χαρτονομίσματα

Συνολικά θα τεθούν αρχικά σε κυκλοφορία 9,6 εκατομμύρια νέα νομίσματα.

Περίπου 27 δισεκ. νομίσματα είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία φέρουν το πορτρέτο της εκλιπούσης Ελισάβετ Β’. Τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικαθίστανται παρά μόνο όταν έχουν ζημιές ή φθορές.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα με την εικόνα του νέου βασιλιά θα τεθούν σε κυκλοφορία στα μέσα του 2024. Παρομοίως, θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα χαρτονομίσματα που φέρουν το πορτρέτο της Ελισάβετ Β’, τα οποία θα αποσύρονται μόνο όταν φθείρονται.

Υπενθυμίζεται ότι η στέψη του Καρόλου Γ’ θα λάβει χώρα στις 6 Μαΐου 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση