ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «μυστική» νοσηλεία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας εγείρει ερωτήματα

Σύμφωνα με πηγή, ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοούσε την εξέλιξη

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν δήλωσε πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη μυστικότητα της νοσηλείας του εδώ και ημέρες, για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο 70χρονος Οστιν μεταφέρθηκε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο εθνικό στρατιωτικό κέντρο Walter Reed για λόγους που το Πεντάγωνο αρκέστηκε να συνοψίσει σε «επιπλοκές μετά από πρόσφατη ιατρική διαδικασία», κάτι που κρατήθηκε κρυφό για πέντε ημέρες.

Μάλιστα, το Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τους λόγους νοσηλείας του Οστιν, αν είχε επαφή με το περιβάλλον του την εβδομάδα που πέρασε ή πότε θα πάρει εξιτήριο.

«Αναγνωρίζω ότι θα μπορούσα να είχα διασφαλίσει καλύτερα την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών. Δεσμεύομαι να βελτιωθώ», ανέφερε ο Οστιν σε γραπτή δήλωσή του το Σάββατο.

«Αλλά είναι σημαντικό να πω αυτό: εμένα αφορούσε αυτή η ιατρική διαδικασία και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τις αποφάσεις μου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της» σημείωσε ο ίδιος.

Η δήλωση του Οστιν ήρθε μετά την αποκάλυψη από το Associated Press πως ανώτερα στελέχη της διοίκησης Μπάιντεν, του Πενταγώνου και του Κογκρέσου αγνοούσαν εδώ και ημέρες πως ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης που μίλησαν στο AP υπό καθεστώς ανωνυμίας, το Πεντάγωνο δεν ενημέρωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ή τον κορυφαίο σύμβουλο Τζέικ Σάλιβαν για τη νοσηλεία του Οστιν μέχρι την Πέμπτη.

Ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος και το επιτελείο στρατού ενημερώθηκαν για τη νοσηλεία του Όστιν – αν και δεν επιβεβαίωσε πότε έγινε αυτή η ενημέρωση.

Παραμένει ασαφές αν η εξέλιξη είχε γνωστοποιηθεί ακόμη και στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο. Αμερικανός αξιωματούχος, που επίσης δεν κατονομάζεται, ανέφερε στο ΑΡ πως ο Μπάιντεν ενημερώθηκε σχετικώς το απόγευμα της Πέμπτης.

Σημειώνεται πως ο Οστιν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Μπάιντεν στην ιεραρχία της διοίκησης του αμερικανικού στρατού και τα καθήκοντά του απαιτούν να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για όποιου είδους κρίση εθνικής ασφάλειας.

Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό τα καθήκοντά του ανατέθηκαν στην αναπληρώτριά του, Καθλίν Χικς ή αν ο Οστιν ήταν σε θέση να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση