ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μετέδωσαν τις πρώτες ώρες της Κυριακής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε γραπτή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ κλήθηκε στο Υπουργείο το Σάββατο μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915. Στη δήλωση επισημάνθηκε ότι ο κ. Σάτερφιλντ έγινε δεκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρεσβευτή Σεντάτ Αννάλ.

Με ευκαιρία την νέα εξέλιξη, το τουρκικό ΥΠΕΞ έστειλε το εξής μήνυμα: «Θεωρούμε αυτήν τη δήλωση η οποία στερείται ιστορικής και νομικής βάσης, απαράδεκτη, καταδικαστέα και την απορρίπτουμε πλήρως. Η δήλωση είναι άκυρη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και έχει πληγώσει βαθιά τον τουρκικό λαό και προκαλέσει ανεπανόρθωτη πληγή στις σχέσεις μας». 

Όπως ενημέρωσε τους αναγνώστες της η «Κ» το Σάββατο, η Άγκυρα εκτός από την έκρηξη θυμού για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αντέδρασε στην νέα κίνηση της Ουάσιγκτον πλήττοντας θέσεις και βάσεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Αργά το Σάββατο οι επιθέσεις της Τουρκίας επεκτάθηκαν και στην Συρία, με τις τουρκικές δυνάμεις να επιτίθενται στο Ταλ Ταμίρ σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση