ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

«Τι θα επιλέξει τελικά η Ουάσιγκτον; Τη συμμαχία της Τουρκίας ή την συνεργασία με τους εχθρούς της», διερωτήθηκε ο Φουάτ Οκτάϊ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχονται πλέον οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία να λάβει άμεσα κρίσιμες αποφάσεις. «Θα συνεργαστεί με μια δύναμη που ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ ή θα επιλέξει την πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία της παγκόσμιας ιστορίας;» δήλωσε ο Μάικ Πενς.

Παρόμοια ήταν η απάντηση της Τουρκίας δια στόματος Φουάτ Οκτάϊ. «Τι θα επιλέξει τελικά η Ουάσιγκτον; Τη συμμαχία της Τουρκίας ή τη συνεργασία με τους εχθρούς της;»

Σκληρά λόγια αντάλλαξαν και τα Υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ερμηνεύσει από τη δική του οπτική γωνία την νέα συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η Τουρκία έλαβε σημαντικές συστάσεις και προειδοποιήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η διάψευση της Τουρκίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα η επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά από συνομιλίες της Τετάρτης μεταξύ κορυφαίων Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών, ανέφερε ότι η σύνοψη της συνάντησης από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ανακριβής και προετοιμασμένη εκ των προτέρων.

«Το κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu και του Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo. Το κείμενο όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο της συνάντησης αλλά περιέχει και θέματα που δεν προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης συνάντηση», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το κείμενο του αμερικανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στην δημοσιότητα στον εκπρόσωπο Robert Palladino, ανέφερε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία προειδοποιώντας την Τουρκία για τις «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» μιας μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής δράσης. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των S-400.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση