ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

106η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Το πρώτο μαζικό έγκλημα του 20ού αιώνα με θύματα ένα σχεδόν εκατομμύριο ανθρώπων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στις 24 Απριλίου 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε, η οποία αριθμούσε 240 άτομα, και την ίδια ημέρα άπαντες εκτελέστηκαν.

Αυτή ήταν η απαρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι Αρμένιοι, μοιρασμένοι εκείνη την περίοδο, στα εδάφη δύο αυτοκρατοριών, της Ρωσικής και της Οθωμανικής, είχαν ήδη πληγεί στα από διώξεις στα οθωμανικά εδάφη, στο Σασούν το 1894, τα έτη 1895-1896 με τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους, και τις διώξεις του 1909 στην περιοχή της Κιλικίας. Οι διώξεις του Απριλίου του 1915 διήρκεσαν έως το φθινόπωρο του 1916 και θανατώθηκαν τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στο 1,2 εκατομμυρία Αρμενίων, από το 1,5 εκατ. που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων εντάσσεται στα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και όπως αυτά εκτυλίχθηκαν στην Εγγύς Ανατολή και τον Καύκασο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Πόλεμο τάχθηκε στο πλευρό του Άξονα (Γερμανία – Αυστρο-Ουγγαρία) εναντίον της Αντάντ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) και δρώντας προληπτικά για την επαπειλούμενη απόβαση στη Καλλίπολη η Τούρκοι συνέλαβαν 240 εξέχοντα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτα για κατασκοπεία με τις δυνάμεις της Αντάντ.

Στη συνέχεια, αρχές Μαΐου του 1915 οι Τούρκοι, για προληπτικούς λόγους, όπως δήλωναν στις διεθνείς δυνάμεις, ξεκίνησαν εκτοπισμό των Αρμενίων από τις πανάρχαιες εστίες τους, προς τα νότια της αυτοκρατορίας (Συρία, Ιράκ, βόρεια Σαουδική Αραβία). Οι εκτοπισμένοι Αρμένιοι αναγκάστηκαν να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, ή να μεταφερθούν με το τρένο σε πολυήμερα ταξίδια, δεδομένου ότι οι περισσότεροι προέρχονταν από τις ανατολικές επαρχίες της Αυτοκρατορίας, όπως Ντιαρμπακίρ, Τραπεζούντας, Ερζερούμ, Τιφλίδας, Βαν κ.α.

Οι Αρμένιοι καλούν αυτά τα γεγονότα ως Medz Yeghern [Το μεγάλο έγκλημα] και Aghet [Καταστροφή], που θεωρούνται το πρώτο μεγάλο μαζικό έγκλημα πολέμου του 20ού αιώνα, για το οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ, όταν σχεδίαζε τον αφανισμό των Εβραίων από την Πολωνία το 1939 φέρεται να είχε δηλώσει: «Ποιος θυμάται σήμερα τους Αρμένιους;».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση