ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σερβία: Στις κάλπες οι πολίτες για την εκλογή προέδρου

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς είναι το φαβορί των εκλογών

Kathimerini.gr

Ο 47χρονος πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς είναι το φαβορί των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο ακόμα και μάλιστα με διαφορά από τους αντιπάλους του. Συνολικά έντεκα υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία.

Βασικός αντίπαλος του Βούτσιτς, είναι ένας πρώην συνεργάτης του. Πρόκειται για τον 62χρονο ακροδεξιό υπερεθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος αθωώθηκε τελικά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου κατά τη δεκαετία του 90’, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού έμεινε 12 χρόνια στη φυλακή. Υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί πλήρως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να ενισχυθούν οι δεσμοί με τη Μόσχα.

Ανάμεσα στους διεκδικητές του αξιώματος είναι και ένας 25χρονος φοιτητής Επικοινωνίας, ο Λούκα Μαξίμοβιτς, ο οποίος κατηγορώντας το κατεστημένο πολιτικό σύστημα για διαφθορά, έφτασε να διεκδικεί ακόμα και τη δεύτερη θέση.

Με τον Βούτσιτς, το αξίωμα του προέδρου, που σήμερα έχει συμβολικό χαρακτήρα, θα αποκτούσε και πάλι το κύρος που είχε επί Μιλόσεβιτς και επί Τάντιτς, εκτιμούν αναλυτές και προσθέτουν ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα είχε περιθώρια να κινηθεί χωρίς την συγκατάθεσή του.

Αν εκλεγεί η κατάσταση στη χώρα δεν αναμένεται να αλλάξει. Η Σερβία θα συνεχίσει να επιδιώκει να κινείται με ισορροπία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο Βούτσιτς επιθυμεί να ενταχθεί η χώρα του και της Ρωσίας με την οποία οι Σέρβοι μοιράζονται την ορθόδοξη πίστη και τη σλαβική καταβολή τους.

Οι πολίτες της χώρας τον βλέπουν ως έναν ψύχραιμο και σταθερό ηγέτη σε μία ασταθή περιοχή. Ωστόσο, οι αντίπαλοι του πρώην υπερεθνικιστή που σε ευρωπαϊστή υπέρμαχο του φιλελευθερισμού, τον κατηγορούν για απολυταρχισμό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του από το 2012 όταν το κόμμα του ανέβηκε στην εξουσία, κατηγορία την οποία αρνείται.

Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X