ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Σερβία κατά Μαυροβουνίου για εκκλησιαστική περιουσία

. Η σερβική εκκλησία κατηγορεί τη γειτονική χώρα ότι εποφθαλμιά την εκκλησιαστική περιουσία

Newsroom Κ, Αθήνα

Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου, με αφορμή νομοσχέδιο με το οποίο το Μαυροβούνιο επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονών και εκκλησιών στο έδαφός του. Η σερβική εκκλησία κατηγορεί τη γειτονική χώρα ότι εποφθαλμιά την εκκλησιαστική περιουσία «κάνοντας πράγματα που δεν έκαναν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι κομμουνιστές», ενώ η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διαμαρτύρεται έντονα για τους χαρακτηρισμούς και τις απειλές που εκτοξεύονται από την πλευρά του Βελιγραδίου.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα εκλήθη χθες στο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου για να δώσει εξηγήσεις «για τις συνεχιζόμενες αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Σερβίας για τις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου». Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου που ζητεί από τις μονές και τους ναούς να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας, ειδάλλως η περιουσία τους περιέρχεται στο κράτος. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε έντονα, δεδομένου ότι πολλοί ναοί, μονές και άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα βρίσκονται σε κρατική γη, σε κάποιες περιπτώσεις αυθαίρετα, και το νομικό καθεστώς τους παραμένει νομικά ακαθόριστο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Καινοτομίας Νέναντ Πόποβιτς χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς «μεγαλύτερο εγκληματία της Ευρώπης». O Τζουκάνοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006 και την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X