ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αιθιοπία: Ηφαίστειο εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 12.000 χρονιά

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Χάιλι Γκούμπι, εκτοξεύοντας μια τεράστια στήλη τέφρας, στην πρώτη του έκρηξη εδώ και χιλιάδες χρόνια

Ενα ηφαίστειο στη βορειοανατολική περιοχή της Αιθιοπίας εξερράγη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 12.000 χρόνια, στέλνοντας πυκνές στήλες καπνού σε ύψος έως και 14 χλμ. στον ουρανό και πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προς την Υεμένη και το Ομάν.

Το ηφαίστειο Χάιλι Γκούμπι, που βρίσκεται στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία, εξερράγη την Κυριακή. Eνας τοπικός αξιωματούχος, ο Μοχάμεντ Σέιντ, σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα, προσθέτοντας ότι η έκρηξη θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική κοινότητα των κτηνοτρόφων.

Τα νέφη τέφρας από το ηφαίστειο ταξίδεψαν έως την Υεμένη, το Ομάν, την Ινδία και το βόρειο Πακιστάν, σύμφωνα με το VAAC.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν το Χάιλι Γκούμπι δεν είχε εκραγεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της Ολόκαινου περιόδου που ξεκίνησε πριν από περίπου 12.000 χρόνια, στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση