ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:45
 

Άμεση Ανάλυση: Νέα δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ με δύο στόχους

Στο κλείσιμο των υποθέσεων της διαφθοράς και στην προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών, αναμένεται να στοχεύει η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με το 97% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, στο γειτονικό Ισραήλ το νέο πολιτικό σκηνικό πλέον έχει αναδυθεί. Μπορεί η Συμμαχία του Γαλάζιου και του Λευκού, του πρώην Επιτελάρχη των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ να σημείωσε αξιοσημείωτη πορεία στην πρώτη μεγάλη αναμέτρηση που συμμετείχε, ωστόσο, ο έμπειρος πολιτικός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αυτός που βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιστροφή στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι γύρω στις 13.00 ο ισραηλινός τύπος, η εφημερίδα Χάαρετζ μετέδιδε την είδηση ότι ο αριθμός των εδρών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων στο ισραηλινό κοινοβούλιο είναι ίσος, το κόμμα του απερχόμενου Πρωθυπουργού, το Λικούντ, είναι αυτό που έχει την δυνατότητα να ενώσει εκ νέου όλα τα δεξιά κόμματα υπό την σκέπη μια δεξιάς κυβέρνησης του Νετανιάχου.

Η στροφή στους «φυσικούς εταίρους»

Στην 20η Κνεσέτ (σ.σ. Βουλή), ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να στραφεί στους «φυσικούς εταίρους» του Λικούντ, δηλαδή στα μικρότερα δεξιά και ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα και κινήματα. Αυτά τα κόμματα στη νέα κυβέρνηση στοχεύουν στον έλεγχο του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Μετανάστευσης και άλλα σημαντικά πόστα που αφορούν τα οικονομικά καθώς και την κοινωνική και θρησκευτική πολιτική του ισραηλινού κράτους. Επίσης, ένα άλλο πεδίο όπου αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή της η νέα δεξιά κυβέρνηση είναι αυτό της δικαιοσύνης, με τα μικρότερα δεξιά κόμματα να επιδιώκουν νέες μεταρρυθμίσεις που συμβαδίζουν με τη δική τους συντηρητική και εθνικιστική ατζέντα.

Την παρούσα στιγμή στη γειτονική χώρα, οι αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο του σχηματισμού μιας μεγάλης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Και αυτό διότι σε σημαντικά ζητήματα η Συμμαχία του Γαλάζιου και του Μπλε δεν συμφωνεί με το Λικούντ. Το πρώτο επιδιώκει τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, ένα αίτημα που δεν βρίσκει σύμφωνα το κυβερνών κόμμα. Επίσης, η ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας, στην οποία εστιάζει η Συμμαχία του Γαλάζιου και του Μπλε, δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες

Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του Ισραήλ εστιάζουν σε πολύ διαφορετικές πολιτικές ατζέντες. Το Λικούντ, σε περίπτωση που προχωρήσει στην δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Δεξιάς, αναμένεται να θέσει δυο βασικού στόχους: Το κλείσιμο των υποθέσεων διαφθοράς, όπου εμπλέκεται ο κ. Νετανιάχου, και ο κύκλος του και η προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών. Και για τα δυο ζητήματα η Συμμαχία του Γαλάζιου και του Μπλε φέρει διαφορετικές απόψεις και ενστάσεις.

Η Χάαρετζ ρίχνει φως στους προαναφερόμενους στόχους του Νετανιάχου με νέες πληροφορίες από το ισραηλινό πολιτικό σκηνικό. «Ο Bezalel Smotrich, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής δεξιάς στην επόμενη Κνεσέτ, ρίχνει φως στην νέα κατεύθυνση. Θεωρεί ότι με αντάλλαγμα τη θέσπιση νομοθεσίας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θάβουν τα κατηγορητήρια κατά του Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συντονίσει τη «συμφωνία του αιώνα» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με τρόπο που να επιτρέπει στο Ισραήλ να κηρύξει την κυριαρχία του στους εποικισμούς και να διαβεβαιώσει ότι δεν θα γίνει έξωση σε κανέναν».

Το σχέδιο του αιώνα

Η ισραηλινή εφημερίδα στην ανάλυσή της αναφέρει, επίσης, ότι ανάμεσα στις φήμες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον σχετικά με το σχέδιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ θα είναι σε θέση να διατηρήσει την περιοχή Γ, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης και όλους τους εποικισμούς, τις ζώνες πυρός του ισραηλινού στρατού και τις ανοικτές περιοχές. Οι Παλαιστίνιοι, των οποίων η πολιτική θέση στο σχέδιο είναι σκοτεινή, θα αποζημιωθούν με οικονομική βοήθεια. «Εάν απορρίψουν το σχέδιο, όπως αναμένεται, θα είναι ευκολότερο να υποστηριχθεί η προσάρτηση των περιοχών που κατακτήθηκε από το Ισραήλ σε πολέμους».

Σε κάθε περίπτωση, από την σκοπιά του Παλαιστινιακού Ζητήματος, η νέα πιθανή κυβέρνηση της ισραηλινής Δεξιάς οδηγεί την περιοχή σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιλέξει τη λύση του ενός κράτους, κλείνοντας το κεφάλαιο για τη λύση των δύο κρατών που θα είχε ως αποτέλεσμα την κοινή χρήση της γης με ένα παλαιστινιακό κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X