ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πούτιν και Κούρδοι «πρωταγωνιστούν» στο Ιντλίμπ

«Τρέχουν» σημαντικές εξελίξεις σε πολλά μέτωπα της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη σε έκταση και αριθμούς μεταφορά στρατιωτικού υλικού από τα τουρκικά εδάφη σε εδάφη μιας ξένης χώρας. Τουρκικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, οχήματα, πυρομαχικά και στρατεύματα άφησαν πίσω τους τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του Ιντλίμπ, στις περιοχές όπου προωθούνται οι δυνάμεις της Δαμασκού.

Η πρωτόγνωρη κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας οδήγησε πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους στο συμπέρασμα ότι μια νέα εισβολή της Τουρκίας στην Συρία είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Σε αυτήν την υποψία ήρθε να δώσει διαστάσεις μια πληροφορία που μετέδωσαν πηγές του αντιπολιτευόμενου μετώπου της Συρίας, την νύχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με μια νέα πληροφορία από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, αξιωματικοί του τουρκικού στρατού ζήτησαν από μαχητές να βρίσκονται σε καθεστώς ετοιμότητας για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ.

Την ώρα που η προσοχή των αναλυτών ήταν στραμμένη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, και τα μέσα που ελέγχονται από το καθεστώς Μπαάθ της Συρίας μετέδιδαν πληροφορίες για νέες επιτυχίες των συριακών και συμμαχικών δυνάμεων, έλαβαν χώρα δυο εξελίξεις που επιφυλάσσουν αντίκτυπο για την τροπή των εξελίξεων σε ολόκληρη την περιοχή.

Ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις

Στην Άγκυρα, ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και έθεσε επίθεση τάπητος την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Στις δυο ρωσικές αντιπροσωπείες συμμετείχαν και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Την Κυριακή στον τουρκικό τύπο κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι ρωσοτουρκικές συνομιλίες δεν απέδωσαν θετικό αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Δευτέρας, η φιλοκυβερνητική Γιενί Σαφάκ μετέδωσε την πληροφορία ότι οι συνομιλίες στην Άγκυρα δεν έχουν διακοπεί και ότι συνεχίζονται για τρίτη ημέρα.

Διάλογος Δαμασκού-Κούρδων

Την ίδια ώρα, στην Συρία στο προσκήνιο της επικαιρότητας ήρθε μιας άκρως σημαντική είδηση. Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, Δαμασκός και Κούρδοι αποδέχθηκαν την ρωσική πρόταση για την έναρξη επίσημων συνομιλιών και προετοιμασιών για το ξεκαθάρισμα του μελλοντικού, αυτόνομου καθεστώτος των Κούρδων της Συρίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αρχικά την συριακή κυβέρνηση να μην προσέγγισε θετικά την προοπτική των συνομιλιών με τους Κούρδους στην συγκεκριμένη φάση. Ωστόσο, στην συνέχεια ήρθε η διαμεσολάβηση της Μόσχας και έτσι άνοιξε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας.

Η ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων

Οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στο Ιντλίμπ, μαζί με τις διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα και στον άξονα Δαμασκού-Κούρδων έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τελική φάση του εμφυλίου στην Συρία.

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη για να πιέσει την Μόσχα έτσι ώστε να εξασφαλίσει την διαιώνιση της παρουσίας της στα εδάφη της Συρίας, ένα εγχείρημα που στρέφεται κυρίως κατά των Κούρδων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, η οποία διαμεσολαβεί στην κρίση Τουρκίας-Συρίας, φέρνει κοντά την Δαμασκό με τους Κούρδους για να επισπεύσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της προετοιμασίας του νέου πολιτεύματος της Συρίας, το οποίο θα σφραγίσει το τέλος του εμφυλίου.  Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές της Κ που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών στην Συρία εξαρτώνται κυρίως από τους νέου ελιγμούς του Ρώσου Προέδρου στην κρίση της Συρίας και τις ισορροπίες που αναδύονται στο Κουρδικό Ζήτημα της Συρίας.

Στην δε, περίπτωση του Ιντλίμπ, το σίγουρο είναι ότι Τουρκία και αντίπαλες δυνάμεις επιχειρούν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με ανταλλάγματα τόσο στο πολεμικό πεδίο της συγκεκριμένης πόλης όσο και στο Κουρδικό Ζήτημα, ένα πρόβλημα, το οποίο προσεγγίζει η Τουρκία ως «ζωτικής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση