ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμφίβολο το μέλλον της συμφωνίας του Ερντογάν με τον Πούτιν

Δεν εκκενώνουν την ουδέτερη ζώνη στο Ίντλιπ οι τζιχαντιστές, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να προλάβει την κατάρρευση της πρόσφατης συμφωνίας με την Ρωσία για το Ίντλιπ της Συρίας, θα πρέπει να λάβει νέες πρωτοβουλίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας τρέχουν και δεν ευνοούν τα σχέδια της Άγκυρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Ίντλιπ δείχνουν ότι παρά την λήψη της προθεσμίας για την ευθυγράμμιση των διάφορων ομάδων που ελέγχουν την πόλη με τις πρόνοιες της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά με κυβερνητικές δυνάμεις.

Χθες, το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκαν «κινήσεις από τις φατρίες των τζιχαντιστών που ελέγχουν περίπου το 70 τοις εκατό της περιοχής της ουδέτερης ζώνης». Σύμφωνα με την ρωσοτουρκική συμφωνία αυτήν τη στιγμή η ουδέτερη ζώνη θα έπρεπε να ήταν ελεύθερη από ένοπλες δυνάμεις και να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και τις ρωσικές δυνάμεις.

Απεναντίας στην περιοχή παρατηρείται κορύφωση της έντασης, ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για την απόσυρση βαρειών όπλων από την ουδέτερη ζώνη, στα πλαίσια της εφαρμογής της ρωσοτουρκικής συμφωνίας. Αναφερόμενος στις νέες εχθροπραξίες στην περιοχή, ο διευθυντής του συριακού παρατηρητηρίου Rami Abdul Rahman δήλωσε στο «AFP» ότι «πρόκειται για την πρώτη σαφή παραβίαση της συμφωνίας για τον αφοπλισμό», υπενθυμίζοντας ότι οι περιοχές θα πρέπει «να είναι απαλλαγμένες από βαριά όπλα».

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Al-Watan, «στις γραμμές αντιπαράθεσης, στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπιού καταγράφεται εκτόξευση πυραύλων που υποτίθεται ότι έχουν αποσυρθεί από την περιοχή σε ασφαλείς γειτονιές». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις νέες ανησυχητικές εξελίξεις, ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη στρατιωτική αντιπροσωπεία των συριακών επαναστατικών δυνάμεων, επιδίωξε να καθησυχάσει το λαό του Ιντλίμπ υπογραμμίζοντας «ότι η συμφωνία εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί». «Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από τη συμφωνία ή να σκεφτεί να προσπαθήσει να αναστατώσει την περιοχή», καταλήγει η συμφωνία την στιγμή που ο τουρκικός στρατός στέλνει νέες ενισχύσεις στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X