ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:19
 

Αμφίβολο το μέλλον της συμφωνίας του Ερντογάν με τον Πούτιν

Δεν εκκενώνουν την ουδέτερη ζώνη στο Ίντλιπ οι τζιχαντιστές, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να προλάβει την κατάρρευση της πρόσφατης συμφωνίας με την Ρωσία για το Ίντλιπ της Συρίας, θα πρέπει να λάβει νέες πρωτοβουλίες, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας τρέχουν και δεν ευνοούν τα σχέδια της Άγκυρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Ίντλιπ δείχνουν ότι παρά την λήψη της προθεσμίας για την ευθυγράμμιση των διάφορων ομάδων που ελέγχουν την πόλη με τις πρόνοιες της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά με κυβερνητικές δυνάμεις.

Χθες, το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκαν «κινήσεις από τις φατρίες των τζιχαντιστών που ελέγχουν περίπου το 70 τοις εκατό της περιοχής της ουδέτερης ζώνης». Σύμφωνα με την ρωσοτουρκική συμφωνία αυτήν τη στιγμή η ουδέτερη ζώνη θα έπρεπε να ήταν ελεύθερη από ένοπλες δυνάμεις και να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό και τις ρωσικές δυνάμεις.

Απεναντίας στην περιοχή παρατηρείται κορύφωση της έντασης, ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για την απόσυρση βαρειών όπλων από την ουδέτερη ζώνη, στα πλαίσια της εφαρμογής της ρωσοτουρκικής συμφωνίας. Αναφερόμενος στις νέες εχθροπραξίες στην περιοχή, ο διευθυντής του συριακού παρατηρητηρίου Rami Abdul Rahman δήλωσε στο «AFP» ότι «πρόκειται για την πρώτη σαφή παραβίαση της συμφωνίας για τον αφοπλισμό», υπενθυμίζοντας ότι οι περιοχές θα πρέπει «να είναι απαλλαγμένες από βαριά όπλα».

Σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα Al-Watan, «στις γραμμές αντιπαράθεσης, στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπιού καταγράφεται εκτόξευση πυραύλων που υποτίθεται ότι έχουν αποσυρθεί από την περιοχή σε ασφαλείς γειτονιές». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις νέες ανησυχητικές εξελίξεις, ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη στρατιωτική αντιπροσωπεία των συριακών επαναστατικών δυνάμεων, επιδίωξε να καθησυχάσει το λαό του Ιντλίμπ υπογραμμίζοντας «ότι η συμφωνία εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί». «Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει πέρα από τη συμφωνία ή να σκεφτεί να προσπαθήσει να αναστατώσει την περιοχή», καταλήγει η συμφωνία την στιγμή που ο τουρκικός στρατός στέλνει νέες ενισχύσεις στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Το όνομά του, Ανδρέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της δημοσιογραφίας σε εφημερίδα της Κύπρου που μαζί με ...»
Yiannos  |  07:58

Ο χαμένος Οδυσσέας

«Μα εμείς ξυπνήσαμε! Σταματήστε επιτέλους! Δεν δεχόμαστε να μας περιπαίζετε με τις δήθεν ατοπίες του ...»
Yiannos  |  07:58

Η «καταιγίδα» στο κυπριακό ποδόσφαιρο

«Pios paei stixima oti tipote to spoudeo den tha gini me aftin tin ipothesi? Oloi kouppa apanni tha tin ...»
tiktok  |  06:37

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Οι πρόσφυγες δεν έχουν που να καταφύγουν πλέον».

Η Τουρκία απειλεί Άσαντ - Ρωσία

Οι δηλώσεις Τσελίκ, έγιναν ενώ συνεχίζονταν για δεύτερη κατά σειρά ημέρα στη Μόσχα οι ατελέσφορες μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X