ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία σε Κίεβο και Δύση για τις εκλογές στη Σλοβακία

Ενδεχόμενη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο θα αλλάξει την πολιτική της χώρας στο Ουκρανικό

Φόβους για αλλαγή πολιτικής της Σλοβακίας στο Ουκρανικό προκαλούν στο Κίεβο και στη Δύση οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου, καθώς ο φιλορώσος πολιτικός Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίζεται να διατηρεί πολλές πιθανότητες να καταλάβει εκ νέου την εξουσία. Τρεις φορές πρωθυπουργός της χώρας του στο παρελθόν, ο Φίτσο ηγείται του κόμματος SMER-SSD, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό και προβάλλει ένα κράμα αριστερού λαϊκισμού, εθνικισμού και κοινωνικού συντηρητισμού. Πολέμιος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ο Φίτσο υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν Ουκρανοί «φασίστες» σκότωσαν Ρώσους αμάχους.

Οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια αναμέτρηση – θρίλερ ανάμεσα στο SMER-SSD και στο φιλελεύθερο PS του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσκα, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα (μεταξύ 18% και 20% στην πρόθεση ψήφου). Με αυτά τα δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα κριθεί από πέντε ή έξι μικρότερα κόμματα.

Ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Ρόμπερτ Φίτσο θα μπορούσε να συμμαχήσει, εντός της Ε.Ε., με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος μοιράζεται με τον Σλοβάκο πολιτικό την αντίθεση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τη διάθεση αυτονομίας έναντι των Βρυξελλών και τις συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά θέματα, με πρώτο το μεταναστευτικό. Η πιθανολογούμενη συμμαχία θα μπορούσε να διευρυνθεί τον ερχόμενο μήνα, εάν επικρατήσει πάλι στις πολωνικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου το κυβερνών, εθνικιστικό και συντηρητικό κόμμα PiS.

Αν και η Βαρσοβία παραδοσιακά τηρεί αντιρωσική γραμμή, πρόσφατα ήρθε σε σύγκρουση με το Κίεβο ύστερα από την κοινή απόφαση με τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων από τα αγροτικά στρώματα, τα οποία θίγονταν από την κατάργηση δασμών για τα φθηνά ουκρανικά προϊόντα. Χθες, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του για την επίλυση του προβλήματος.

Την ανησυχία της για επιχειρήσεις παραπληροφόρησης Ευρωπαίων ψηφοφόρων μέσω Δια-δικτύου από τη Ρωσία ενόψει των εκλογών στη Σλοβακία, στην Πολωνία και των ευρωεκλογών του επόμενου χρόνου εξέφρασε χθες η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα. «Το ρωσικό κράτος επιδίδεται σε ιδεολογικό πόλεμο για να μολύνει την πληροφόρηση με μισές αλήθειες και ψέματα», τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος, η οποία ζήτησε από τις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου (Google, TikTok, Microsoft, Facebook, X) να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι κατακλύζονται από παραπληροφόρηση εσωτερικής ή εξωτερικής προέλευσης, με το 15% στο πεδίο των fake news να προέρχεται από φιλορωσικά blogs. Ερευνα του 2022 έδειξε ότι το 54% των Σλοβάκων πιστεύει θεωρίες συνωμοσίας περί παγκόσμιας διακυβέρνησης από μυστικές ομάδες. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δημοφιλής μόλις για το 31% των πολιτών.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση