ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις για τον «θαυμασμό» του Φάρατζ για τον Πούτιν και την κριτική στο ΝΑΤΟ

Σφοδρές αντιδράσεις από το κοινοβουλευτικό φάσμα της Βρετανίας προκάλεσε ο Νάιτζελ Φάρατζ

Kathimerini.gr

Σφοδρές αντιδράσεις από το κοινοβουλευτικό φάσμα της Βρετανίας προκάλεσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος τηςReform UK, ο οποίος δήλωσε ότι «η διεύρυνση προς ανατολάς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το σχόλιό του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, έρχεται σε μία περίοδο που το κόμμα του Φάρατζ φαίνεται πως θα συγκεντρώσει εκατομμύρια ψήφους στις εκλογές τις 4ης Ιουλίου. Πρώην ευρωβουλευτής ο Φάρατζ πρόσθεσε: «Θα σας πω κάτι που δεν γνωρίζετε, ύψωσα την φωνή μου μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το 2014 και είπα, επί λέξει: “Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία” . Γιατί το είπα αυτό; Ηταν προφανές σε εμένα ότι η διαρκής προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έδινε λόγο σε αυτόν τον άνθρωπο να πει στον ρωσικό λαό “Ερχονται εναντίον μας” και να πάει σε πόλεμο. Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο…φυσικά είναι λάθος του (Πούτιν)-έχει χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία αυτό που κάναμε».

Ερωτηθείς στην εκπομπή Panorama Interviews του BBC ποιά είναι η γνώμη του για τον Πούτιν ο Φάρατζ απάντησε: «Είπα ότι τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας».

Αντιδράσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο.

Ο σκιώδης υπουργός Αμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, χαρακτήρισε επονείδιστα τα σχόλια του Φάρατζ και τον ίδιο «υπερασπιστή του Πούτιν».

Αργότερα ο Φάρατζ ανήρτησε στο Χ: «Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα και η ΕΕ έκανε λάθος που επεκτάθηκε προς ανατολάς. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον τερματισμό του πολέμου και στην εδραίωση της ειρήνης».

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε στο Χ:««Ο Φάρατζ αντηχεί την άθλια αιτιολόγηση του Πούτιν για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση