ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:14
 

Αντιμέτωπος με νέα απειλή ο Ερντογάν

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πλήξει τον συνεργάτη της κυβέρνησης Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια νέα κίνηση της ηγεσίας του Ντόναλτ Τραμπ έρχεται να αφήσει σε πολύ δύσκολη θέση στην ευρύτερη περιοχή την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. 

Τα διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την τελευταία περίοδο την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ προετοιμάζεται να εντάξει την Οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από τον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευθεί με την εθνική ομάδα ασφαλείας και τους ηγέτες στην περιοχή που συμμερίζονται την ανησυχία του», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Τα διεθνή μέσα προσθέτουν ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμντέλ Φάταχ Αλ Σίσι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Τραμπ εδώ και καιρό να εντάξει τους Μουσουλμάνους Αδελφούς στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει αναφερθεί στην νομική βάση με την οποία ενδέχεται να χαρακτηριστεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση και πρώην αξιωματούχοι διερωτούνται αν η ομάδα τηρεί το νομικό πρότυπο της «τρομοκρατικής δραστηριότητας» που απειλεί τους Αμερικανούς πολίτες ή την εθνική ασφάλεια.

Μεγάλο πλήγμα για τα τουρκικά συμφέροντα

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα έρχεται να πλήξει άμεσα τα τουρκικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό διότι η Άγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε πολλές χώρες. Ο «άνθρωπος» του τουρκικού Προεδρικού, ο Γιασίν Ακτάϊ συντονίζει τις σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τους «ανθρώπους» της οργάνωσης στην Μέση Ανατολή.

Στην Λιβύη, η Τουρκία συνεργάζεται με την οργάνωση για την ενίσχυση της κυβέρνησης τη Τρίπολης.

Στην Αίγυπτο, η Τουρκία παρέχει καταφύγιο και υποστήριξη στα μέλη των Μουσουλμάνων Αδελφών που συγκρούονται με το καθεστώς του Προέδρου Σίσι. Μέχρι στιγμής, περίπου 5000 Αιγύπτιοι αντιφρονούντες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Στην Παλαιστίνη, η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της Χαμάς. Παρόμοιες σχέσεις ξεχωρίζουν και στην περίπτωση άλλων αραβικών κρατών. Στην δε, Συρία η Τουρκία διατηρεί στενή συνεργασία με στοιχεία που σχετίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η πιθανή κίνηση του Λευκοί Οίκου λοιπόν, έρχεται να πλήξει όλα αυτά τα δεσμά και το δίκτυο συνεργασίας της Άγκυρας στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Δυστυχώς κ. Σαβεριάδη, ό,τι και να πείτε στον Άντρο Κυπριανού, δεν πρόκειται να το αντιληφθεί. Οι ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X