ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

New York Times - Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ και ποιο το ρίσκο τους

Καθώς το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ συνεδρίαζε για να εξετάσει στρατιωτική απάντηση, εντεινόταν η διπλωματική πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ισραηλινή ηγεσία εξέτασε και αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της την Τρίτη το είδος της απάντησής της στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο, ζυγίζοντας σειρά επιλογών.

Το πότε θα έρθει η απάντηση παραμένει ανοιχτό. «Θα τους αφήσουμε να αγωνιούν» σχολίασαν ισραηλινές πηγές, ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ, οι επιλογές αξιολογήθηκαν με κριτήριο την επίτευξη διαφορετικών στρατηγικών αποτελεσμάτων: αποτροπή παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον, το να κατευνάσουν τους Αμερικανούς συμμάχους τους και να αποφύγουν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αλλαγή κανόνων

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ένα σφυροκόπημα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άλλαξε τους σιωπηλούς κανόνες στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο εχθρικών δυνάμεων.

Σε αυτή τη σύγκρουση, οι μεγάλες αεροπορικές επιδρομές από το έδαφος της μιας χώρας προς την άλλη είχαν αποφευχθεί κατά το παρελθόν. Πλέον, τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

Τη στιγμή που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίαζε για να εξετάσει στρατιωτική απάντηση, άλλες χώρες ασκούσαν διπλωματική πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν με στόχο να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν κατά την επίθεση του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Το Ιράν, το οποίο είδε την αιματηρή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό ως παραβίαση των κανόνων του σκιώδους πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ, αισθάνθηκε υποχρεωμένο να ανταποδώσει για να διατηρήσει την αξιοπιστία του έναντι των πληρεξουσίων του και των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του, σύμφωνα με αναλυτές.

Το Ισραήλ από την πλευρά του δεν θέλει το Ιράν να θεωρήσει ότι στο εξής θα μπορεί να επιτίθεται σε ισραηλινό έδαφος απαντώντας για ισραηλινό χτύπημα κατά ιρανικών συμφερόντων σε τρίτη χώρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας.

Οι επιλογές

Οι ίδιοι περιέγραψαν, σύμφωνα με τους ΝΥΤ τις ακόλουθες επιλογές που έχει η ισραηλινή κυβέρνηση για να «απαντήσει» καθώς και τα μειονεκτήματά τους:

– Διεξαγωγή επιθετικού πλήγματος εναντίον ιρανικού στόχου, όπως βάση των Φρουρών της Επανάστασης, σε χώρα εκτός του Ιράν, όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα υπάρχει η «συμμετρία» στην άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ, με άμεση επίθεση κατά του Ιράν).

– Χτύπημα εναντίον συμβολικού στόχου στο εσωτερικό του Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν παροτρύνει να μην υπάρξει τέτοιου είδους χτύπημα).

– Διεξαγωγή κυβερνοεπίθεσης με στόχο τις υποδομές του Ιράν. (Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει τις κυβερνοδυνατότητες του Ισραήλ πρόωρα και επιπλέον δεν θα αποτελούσε απάντηση σε μεγάλη αεροπορική επιδρομή).

– Επιτάχυνση των μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν ανταποκρίνονται στον δημόσιο χαρακτήρα του χτυπήματος του Ιράν).

Αλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν το να μην κάνει τίποτα ή να υιοθετήσει διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι.

Πηγή: New York Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση