ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από πρόσφυγας, πρωθυπουργός της Ολλανδίας;

Η γεννημένη στην Τουρκία, σε οικογένεια Κούρδων, Ντιλάν Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους διεκδικεί το τιμόνι της χώρας στις εκλογές του Νοεμβρίου

Kathimerini.gr

ΧΑΓΗ. Αφού ανέλαβε τα ηνία του κεντροδεξιού κόμματος VVD, του οποίου ηγήθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για 17 συναπτά έτη, η Ντιλάν Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην πρωθυπουργία της χώρας. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η πρώτη επικεφαλής ολλανδικής κυβέρνησης που εισήλθε στη χώρα ως πρόσφυγας. Παρ’ όλα αυτά, η πλατφόρμα του κόμματός της περιλαμβάνει δέσμευση για αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου χορήγησης ασύλου.

Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εμμονή του κυβερνώντος κόμματος στη σκληρή μεταναστευτική γραμμή, δεδομένου του κόστους που αυτή είχε ήδη. Η πολιτική διένεξη γύρω από την πολιτική ασύλου είναι αυτή που βύθισε την τέταρτη κατά σειρά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ρούτε τον Ιούλιο, αναγκάζοντας τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της Ολλανδίας να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή.

Η γεννημένη στην Τουρκία Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους επιμένει ότι η μεταναστευτική νομοθεσία της χώρας «δεν βγάζει νόημα» και καλεί σε μεταρρύθμισή της, προκειμένου οι «πραγματικοί πρόσφυγες» να έχουν προτεραιότητα έναντι των οικονομικών μεταναστών. Οι θέσεις της 47χρονης πολιτικού ανοίγουν τον δρόμο για μετεκλογική συνεργασία του κόμματος VVD του Ρούτε με την ξενοφοβική Ακροδεξιά. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το VVD στην τρίτη θέση με 22 έδρες, από τις 76 που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι πολιτικοί συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο στη Χάγη, ωστόσο, επιτρέπουν στη Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους να ελπίζει ότι θα συσπειρώσει συντηρητικές δυνάμεις στη Βουλή για να κυβερνήσει. Φαβορί μεταξύ των κετροαριστερών δυνάμεων είναι ο Φρανς Τίμερμανς, πρώην συντονιστής της κλιματικής πολιτικής της Ε.Ε., επικεφαλής συνασπισμού μεταξύ Πράσινων και Εργατικών.

«Απεχθή» χαρακτήρισε πρόσφατα η Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους την πρόταση του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς για εκδίωξη των υπηκόων Μαρόκου από την Ολλανδία, αρνούμενη ωστόσο να αποκλείσει μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα του. «Δεν επιθυμώ να αποκλείσω κανέναν ψηφοφόρο και δεν πρόκειται να ξεκινήσω αποκλείοντας τη συνεργασία με κάποιο κόμμα», σχολίασε η Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους. Ο πραγματισμός της Γεζιλγκόζ-Ζεγκέριους, που ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία στην Αριστερά, θυμίζει εκείνον του προκατόχου της. Ο Μαρκ Ρούτε κυβέρνησε μετά την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού του με τη στήριξη του Κόμματος των Ελευθέρων του Βίλντερς, ενώ ο δεύτερος συνασπισμός του κατέστη δυνατός χάρη στους κεντροαριστερούς Εργατικούς.

Γεννημένη σε οικογένεια Κούρδων, οι γονείς της ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία όταν η σημερινή υποψήφια ήταν παιδί. Η ίδια υποστηρίζει πως οι θέσεις της στο μεταναστευτικό συνάδουν απολύτως με την καταγωγή της. «Ξέρω πολύ καλά ότι ένα παιδί που φθάνει σήμερα πρόσφυγας στην Ολλανδία δεν θα έχει τις ίδιες δυνατότητες που είχα εγώ και με οδήγησαν να διεκδικώ σήμερα την πρωθυπουργία», λέει αναφερόμενη στο υπερφορτωμένο κρατικό σύστημα χορήγησης ασύλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση