ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκλιμάκωση στο Κόσοβο: Αποσύρουν τα οδοφράγματα οι Σέρβοι

Με τις εγγυήσεις ΕΕ-ΗΠΑ και έπειτα από τη συνάντηση με Βούτσιτς, οι Σέρβοι του Κοσόβου άρχισαν σήμερα να αποσύρουν τα οδοφράγματα

ΑΜΠΕ

Οι Σέρβοι άρχισαν να αποσύρουν τα οδοφράγματα στο Κόσοβο, μεταδίδει η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), μια διαδικασία βέβαια που ενδέχεται να πάρει μερικές ώρες.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, στη νότια Σερβία, που οδηγεί προς το Κόσοβο, αποκαταστάθηκε και από νωρίς το πρωί λειτουργεί κανονικά η κεντρική συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».

Τα ξημερώματα, σε ένα οδόφραγμα εντός της πόλης βόρεια Μιτρόβιτσα, έπιασαν φωτιά δύο φορτηγά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Η απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λήφθηκε μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη Ράσκα, κοντά στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κόσοβο.

«Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λειτούργησε καταλυτικά κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Γιατί προκλήθηκε η ένταση

Τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν από τους Σέρβους στις 10 Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη του Ντεγιαν Πάντιτς, πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση.

Χθες, δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε να αποφυλακιστεί ο Πάντιτς και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση. Η απόφαση αυτή επηρέασε θετικά την στάση των Σέρβων, ενώ προκάλεσε οργή στην Πρίστινα.

«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση