ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:37
 

Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη στην Κορέα: Το τελευταίο ψυχροπολεμικό σύνορο του κόσμου

Στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη των δύο κρατών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει μέρος πολλά διπλωματικά επεισοδία

Newsroom Κ, Αθήνα

Στα σύνορα της Βόρειας και της Νότια Κορέας  υπάρχει μια Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ((DMZ ) 250 χλμ – το τελευταίο ψυχροπολεμικό  σύνορο του κόσμου από το 1971, όταν οι δύο Κορέες άνοιξαν την πρώτη τους τηλεφωνική γραμμή και τα γραφεία συνδέσμων μετά τον πόλεμο του 1950-1053.

Η Ζώνη έχει πλάτος 2 χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος της κορεατικής  χερσονήσου, από ακτή σε ακτή, χωρίζοντας τις δύο χώρες, μετά την ανακωχή μεταξύ τους.

Ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, στρατιωτικά φυλάκια και βαρύς οπλισμός και από τις δύο πλευρές της DMZ προστατεύουν την εύθραυστη ειρήνη ανάμεσα στις 2 Κορέες.

Μέσα στην  Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη υπάρχει  μια κοινή περιοχή ασφαλείας (JSA) μήκους 400 μέτρων και πλάτους 800 μέτρων, όπου το 1953 υπογράφηκε η ανακωχή που σταμάτησε τον Κορεατικό πόλεμο - το λεγόμενο «ειρηνικό χωριό» Panmunjom.


To  «ειρηνικό χωριό» Panmunjom από την πλευρά της Νότιας Κορέας

Στην  Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη των δύο κρατών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει μέρος πολλά και  δραματικά διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια καθώς και δεκάδες κυβερνητικές, στρατιωτικές και ανθρωπιστικές συνομιλίες .

Ενδεικτικά, το 1976, Βορειοκορεάτες στρατιώτες δολοφόνησαν δύο Αμερικανούς στρατιώτες που έκοβαν  ένα δέντρο για να «ανοίξουν» τη θέα, φέρνοντας τις δύο χώρες και τον πλανήτη στα πρόθυρα νέου πολέμου.


Τουρίστες και δημοσιογράφοι ξεναγούνται κατά μήκος του «μονοπατιού της ειρήνης» στη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, στο Goseong της Νότιας Κορέας

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος  εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που πέρασε την  DMZ  και μπήκε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, κατά την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και  δήλωσε: «Είναι μία σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα».


Ο πρόεδρος Τραμπ στο νοτιοκορεατικό «σύνορο» του Panmunjom, λίγο πριν περάσει στο έδαφος της Βόρειας Κορέας για την ιστορική συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Επιφυλάσσεται για περισσότερα η ΠΣΕΜ

«Αληθεύει ότι η ΠΣΕΜ καθοδηγείται από το ΑΚΕΛ? »
ΑΚΑ  |  10:20

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μετά την άφιξή του, η οποία έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και για λόγους ασφαλείας, ο ισχυρός άντρας της Ανατολικής Λιβύης μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ

Θα συναντηθεί, στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X