ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:01
 

Ασφυκτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την τοποθέτηση S-400 και των F-35 δεν μπορούν να ξεπεραστούν», προειδοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Λίγο πριν από τη σχεδιαζόμενη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην Ιαπωνία, στα τέλη του μήνα, η Ουάσιγκτον εντατικοποιεί τις πιέσεις που ασκεί στην τουρκική πλευρά και μέσω του αντιπολιτευόμενου Τύπου της Τουρκίας, οι ΗΠΑ στέλνουν νέα μηνύματα στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, Ερικ Πάχον τοποθετήθηκε για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων που σχεδιάζει να αποκτήσει η Τουρκία, στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Αχβάλ.

Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 δεν θα διασκεδάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον κ. Πάχον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συνεργάζονται ήδη σε πολλές ομάδες εργασίας και η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ιδρύσει περισσότερες σε διάφορα θέματα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη αγορά των S-400, «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο μήνυμά μας, για το οποίο έχουν συμφωνήσει Λευκός Οίκος και Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δηλώσεις και των δύο έχουν ξεκαθαρίσει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την τοποθέτηση S-400 και των F-35 δεν μπορούν να ξεπεραστούν».

Ο ρωσικός παράγοντας

Επιπλέον, ο Αμερικανός αξιωματούχος τονίζει και τα εξής: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σχέση (με την Τουρκία), θέλουμε να τη διατηρήσουμε υγιή, αλλά ανησυχούμε για το μέλλον του προγράμματος F-35 και το τι θα συμβεί εάν οι Ρώσοι αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό. Είμαστε ανένδοτοι στο γεγονός ότι δεν μπορείτε να τοποθετήσετε αυτά τα δύο συστήματα μαζί (ταυτοχρόνως)».

Νωρίτερα, ο κ. Πάχον είχε προχωρήσει δημοσίως στην εξής προειδοποίηση: «Η αγορά των S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο, επειδή το σύστημα ραντάρ του θα μπορούσε να παρέχει στις ρωσικές στρατιωτικές ευαίσθητες πληροφορίες για τα F-35. Οι ανησυχίες αυτές δεν μπορούν να μετριαστούν. Τα S-400 είναι ένα σύστημα που χτίστηκε από τη Ρωσία για να καταρρίπτει αεροσκάφη, όπως τα F-35, και είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευόταν μια τέτοιου είδους ευκαιρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Nέες απειλές Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους

«Ο σουλτάνος εννοεί μέχρι το δικό του τέλος! Τα μακριά κοντινά γινήκαν!!»
ΑΚΑ  |  11:24

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X