ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτοκρατορική υποδοχή του Τραμπ στην Ιαπωνία

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έτυχε βασιλικής υποδοχής στην Ιαπωνία σήμερα, Δευτέρα, στο τελευταίο σκέλος της πενθήμερης περιοδείας στην Ασία, το οποίο ελπίζει να ολοκληρώσει με συμφωνία για εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Τραμπ, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σειρά συμφωνιών για το εμπόριο και τα κρίσιμα ορυκτά με τέσσερα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης στάσης στη Μαλαισία και πρόκειται να συναντηθεί με τον Σι στη Νότια Κορέα την Πέμπτη.

Οι διαπραγματευτές από τις δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου κατέληξαν σε πλαίσιο για συμφωνία με σκοπό την αναστολή των αυστηρών αμερικανικών δασμών και των κινεζικών ελέγχων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, δήλωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η είδηση ​​έστειλε τις ασιατικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά.

«Εχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι και νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One πριν προσγειωθεί στην ιαπωνική πρωτεύουσα Τόκιο.

Φορώντας χρυσή γραβάτα και μπλε κοστούμι, ο Τραμπ έκανε μερικές γροθιές προτού επιβιβαστεί στο ελικόπτερό για γραφική νυχτερινή περιήγηση στο Τόκιο, με αρκετούς από τους πύργους του φωτισμένους με τα κόκκινα, άσπρα και μπλε χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Συνάντηση με τον αυτοκράτορα

Αργότερα επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα του και κατευθύνθηκε με μακρά αυτοκινητοπομπή προς το αυτοκρατορικό παλάτι, όπου πόζαρε για φωτογραφίες με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τη νεοεκλεγείσα πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι.

Ο Τραμπ έχει ήδη εξασφαλίσει δέσμευση για επενδύσεις 550 δισ. δολ. από την Ιαπωνία σε αντάλλαγμα για την αναστολή των δασμών. Ωστόσο, η Τακαΐτσι ελπίζει να εντυπωσιάσει περαιτέρω τον Τραμπ με υποσχέσεις για αγορά αμερικανικών φορτηγών, σόγιας και φυσικού αερίου.

Η Τακαΐτσι, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, είπε στον Τραμπ ότι η ενίσχυση της συμμαχίας των χωρών τους αποτελεί την «κορυφαία προτεραιότητά» της στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο.

Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί σε όλη την ιαπωνική πρωτεύουσα για την άφιξη του Τραμπ, μετά τη σύλληψη άνδρα οπλισμένου με μαχαίρι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ την Παρασκευή και προγραμματισμένη διαμαρτυρία κατά του Αμερικανού προέδρου.

Εμπόριο και ασφάλεια στην ατζέντα

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ των ΗΠΑ και ο Ιάπωνας ομόλογός του Ριοσέι Ακαζάβα, αρχιτέκτονες της συμφωνίας για τους δασμούς που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, πρόκειται να έχουν γεύμα εργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ συνάντησε τη νέα ομόλογό του Σατσούκι Καταγιάμα πρώτη φορά.

Η Καταγιάμα δήλωσε αμέσως μετά πως η συζήτηση δεν αφορούσε άμεσα τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

«Πιστεύω ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλίες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας (Καζούο) Ουέντα στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ» νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε η Καταγιάμα στους δημοσιογράφους μετά το πρώτο της τετ α τετ με τον Μπέσεντ στο Τόκιο.

Η Τακαΐτσι ήταν στενός σύμμαχος του δολοφονημένου Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ο οποίος είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Τραμπ.

«Είναι υπέροχη… θα τη δούμε πολύ σύντομα. Είναι πολύ φιλική», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους το Σάββατο μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. «Ηταν μια πολύ πολύ στενή σύμμαχος και φίλη του πρωθυπουργού Αμπε, ο οποίος ξέρετε ότι ήταν ένας από τους αγαπημένους μου», πρόσθεσε.

Οι δυο τους πρόκειται να συναντηθούν στο παλάτι Ακασάκα, στον ίδιο χώρο που ο Τραμπ συνάντησε τον Αμπε πριν από έξι χρόνια, όπου τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχτεί τιμητική στρατιωτική φρουρά.

Εκτός από τις δεσμεύσεις για επενδύσεις, η Τακαΐτσι αναμένεται να καθησυχάσει τον Τραμπ ότι το Τόκιο είναι πρόθυμο να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, αφού διαβεβαίωσε τους βουλευτές την Παρασκευή ότι θα επιταχύνει το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει ποτέ η Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό και ο Τραμπ έχει εκφράσει στο παρελθόν δυσαρέσκεια ότι το Τόκιο δεν δαπανά αρκετά για την υπεράσπιση των νησιών του από μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα.

Συνάντηση με τον Σι την Πέμπτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νότια Κορέα για τη Σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η συνάντηση της Πέμπτης με τον Σι έρχεται μετά την αύξηση των δασμών στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών και την απειλή να σταματήσουν το εμπόριο που αφορά κρίσιμα ορυκτά και τεχνολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση