ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοκρατορικό Στέμμα: Η ιστορία του πιο γνωστού βασιλικού στέμματος

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέμματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και η αξία του είναι ανεκτίμητη

Ένα εντυπωσιακό μωβ στέμμα, με πολλούς φανταχτερούς πολύτιμους λίθους έχει τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο Γουεστμίνστερ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά στέμματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και η αξία του είναι ανεκτίμητη: σε αυτό υπάρχουν 3.000 πολύτιμοι λίθοι, ανάμεσα στους οποίους 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 5 ρουμπίνια.

Άλλωστε, το αυτοκρατορικό στέμμα, που με όλους αυτούς τους πολύτιμους λίθους σχεδόν σε «τυφλώνει» όταν πέφτει πάνω του το φως, είναι ένα σύμβολο μεγαλοπρέπειας και κυριαρχίας. Ιστορικά, ήδη από τον Μεσαίωνα, τα στέμματα υπήρξαν ένδειξη πλούτου και κύρους.

Το αυτοκρατορικό στέμμα, τώρα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και πατέρα της Ελισάβετ. Το προηγούμενο στέμμα χρονολογούνταν πίσω στην εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας. Το νέο αυτοκρατορικό στέμμα προοριζόταν να είναι πιο ελαφρύ και εύχρηστο, αν και ζυγίζει πάνω από ένα κιλό.

Φωτ.: Richard Heathcote/Pool Photo via AP

Ανάμεσα στους πολύτιμους λίθους που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά και ο παλαιότερος λίθος που βρίσκεται στη βασιλική συλλογή: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος.

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι γνωστό ως Black Prince Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Χένρι Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Χένρι έβαλε ένα πούπουλο σε μία τρύπα που είχε ο πολύτιμος λίθος.

Φωτ.: Christopher Furlong/Pool Photo via AP

Η Βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε κάθε χρόνο το αυτοκρατορικό στέμμα, στην επίσημη έναρξη της Βουλής, στον βασιλικό λόγο της.
Το 2018 η Ελισάβετ είχε αστειευτεί σχετικά με το βάρος του στέμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να κοιτάξει προς τα κάτω και να διαβάσει τον λόγο της, αλλά θα πρέπει να σηκώνει τον λόγο, προκειμένου να μην σπάσει τον λαιμό της.

Το 2019, η Βασίλισσα άρχισε να φοράει ένα πιο ελαφρύ στέμμα, ενώ το 2021 και τελευταία φορά που συμμετείχε στην παραπάνω διαδικασία, δεν φόρεσε καθόλου στέμμα.

Όσο για την αξία του αυτοκρατορικού στέμματος, είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός στα ζητήματα του παλατιού, Άλαστερ Μπρους, «μπορείτε να προσθέσετε τόσα μηδενικά όσοι είναι και οι πολύτιμοι λίθοι σε αυτό».

Με πληροφορίες από το BBC.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση