ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:53
 

Βασισμένος στο Brexit ο προϋπολογισμός του 2020 στην Ιρλανδία

Η χώρα θεωρείται το πλέον ευάλωτο κράτος-μέλος της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο σενάριο της άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2020, με το Δουβλίνο να δεσμεύει συνολικά €1,2 δις, προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις, επιτρέποντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά να καταγράψουν έλλειμμα, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία.

«Ο προϋπολογισμός είναι άνευ προηγουμένου… Ένας προϋπολογισμός που καταρτίστηκε στην σκιά του Brexit», ανέφερε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου ενημερώνοντας την Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι αναπόφευκτο. «Αλλά είμαστε εξίσου έτοιμοι αν αυτό δεν συμβεί», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θεωρείται το πλέον ευάλωτο κράτος – μέλος της ΕΕ στο Brexit λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων και τα κοινά σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ιρλανδική κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι ενδεχομένως η οικονομία να παραμείνει σχεδόν στάσιμη το 2020, θέτοντας 80.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Ντόνοχιου, το κυβερνητικό πακέτο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των αναγκών των επιχειρήσεων που θα πληγούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit. Πέραν του μισού πακέτου, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια, θα στηρίξει την γεωργία, τον επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα με €220 εκατ να εκταμιεύονται άμεσα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ιρλανδικού ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2020 σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία θα περιοριστεί στο μόλις 0,7% από 5,5% το 2019, ενώ η εκταμίευση του κυβερνητικού πακέτου θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα 0,6% το 2020 σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση που ήταν έλλειμμα 0,5% με -1,5%.

Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα πισωγύρισμα για την Ιρλανδία, η οποία το 2018 κατέγραψε το πρώτο δημοσιονομικό της πλεόνασμα ύστερα από μια δεκαετία και θα οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει υψηλό, γύρω στο 100% του ΑΕΠ δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X